Jag försöker ofta få folk att uppmärksamma det som bolagets ledning kommunicerar till marknaden. Detta är förmodligen mer viktigt än vad den samlade analytikerkåren har för åsikter om ett företag. Kruxet är dock att det måste vara en ledning som man har förtroende för. I just Tele2s fall har jag ingen utpräglad uppfattning om VDn Mats Granryd, men jag skall definitivt läsa på den kommande tiden.

Det som bland annat sägs ha pressat kursen på sistone, och vara en av förklaringarna till att kursen inte stigit på sistone, är att “marknaden” oroas över tillväxttakten i dragloket Ryssland. Tele2 har dock envist upprepat att man visst fortsätter investera i denna region, men att man däremot kommer att gå över från att skapa stora volymer till att skapa ökade intäkter per abbonent. Samma grepp som man använt i Sverige.

Hela intervjun, gjord av DI, kan ni läsa här. Intervjun innehåller en hel del matnyttig information som man kan ta till sig om man är aktieägare i Tele2.

På senare tid har det verkat som om man också oroas över att vinstmarginalerna för teleoperatörerna kommer att sjunka framöver. Jag har ingen konkret åsikt om detta, mer än att det åtminstone ligger ganska långt i framtiden. Ännu finns det gott om marknader där vanlig simpel telfoni är ganska mycket värt. Dessutom har jag svårt att tro att de som äger infrastrukturen för all trådlös kommunikation inte skall kunna kompensera sig för tappade volymer. Men det gäller förstås att vara vaksam för eventuella förändringar.

När jag senast hade semester, för bara några dagar sedan, ringde jag mycket till släktingar mellan iPhone till iPhone med ett program som heter Viber. Det är i princip samma som ip-telefoni och är gratis, så till vida att både den som ringer och den som mottar samtalet måste vara uppkopplade på något form av WiFi. Eftersom hotellet jag bodde på hade gratis WiFi var det ett självklart val. Ljudkvaliteten, trots den smala bandbredden, var förbluffande bra. Givet att det var gratis upplevdes den förstås som ännu bättre.

Så visst finns det press från nya segment, men det är ju också så att telekomoperatörerna i någon ände är de som förmedlar ip-trafiken också…