Då har den eländiga förkylningen börjat ge med sig och krafterna börjar återvända. Därför tänkte jag idag skriva vidare på den tredje delen av utdelningsinvestering som handlar om ränta-på-ränta-effekt. Men just som jag började må lite bättre fick jag nu huvudvärk över att mitt mycket långa inlägg helt sonika kastades i papperskorgen av en förbannat oförklarlig utkastning från mitt wordpress-konto. Skit !!

Ränta-på-ränta effekten kan vara oerhört belönande för den som är tålmodig och orkar vänta och det är också en av nyckelingredienserna i ett framgångsrikt sparande, i synnerhet för utdelningsinvesterare. Förutom att man som ägare i stabila företag åtnjuter en betydande kurspotential på aktierna kan man med hjälp av utdelningen skapa en överavkastning som i många fall är minst lika värdefull som själva kursutvecklingen.

Scandinavian Spruce publicerade häromdagen ett inlägg om ränta-på-ränta-effekt som jag inte kan göra bättre själv. Därför länkar jag till detta fantastiska inlägg. Klicka här för att läsa. Jag föreslår att ni läser inlägget innan ni läser vidare i detta inlägg.

Nu när du läst denna artikeln inser du hur skrämmande effektiv ränta-på-ränta-effekten kan vara. Den huvudsakliga ingrediensen är förstås tid och tålamod. Den kritiske kan förstås hävda att 10% avkastning, vilket exemplet anger, är ganska hög avkastning. Räntan på ett sparkonto lär ju knappast hamna i närheten av detta. Jag håller med. Däremot kan man säkerligen hitta stabila och trygga företag som ger denna avkastning till mycket låg risk. En annan fördel med att investera i aktier är ju också att kapitalet är betydligt bättre inflationsskyddat än om du placerar dem på ett sparkonto på banken. Det historiska snittet för börsens avkastning, sedan urminnes tider, ligger någonstans kring 8%. Det inkluderar då samtliga krasher som funnits: oljechocken på 70-talet, fastighetskrashen i Sverige på 90-talet, IT-yrans glansdagar i början av 2000-talet och finanskrisen under 2007-2010. Det är alltså en föga överdriven förhoppning att kunna avkasta minst 10% per år.

Den som i exemplet investerar 2000 kr/år mellan 19 och 26 års ålder skrapar ihop en förmögenhet på nästan 1 miljon kronor lagom till pensionen vid 65 års ålder. Den som fortsätter spara 2000 kr/år sparar förstås ihop betydligt mycket mer. Applicera detta på dig själv. Kanske kan du spara mer än 2000 kr/år. Kanske kan du rent av spara 2000 kr/mån… vad vet jag. Det viktiga är att du BÖRJAR spara och sedan gör det regelbundet.

Med hjälp av utdelningar i trygga stabila bolag kan man oftast hoppas på att få mellan 3-5% i direktavkastning. Därtill skall man alltså hoppas att den underliggande aktien klättrar minst 5-7% för att täcka upp de 10% som anges i exemplet. Applicerat på HM innebär det alltså att kursen skall stiga ca 20 kr/år för att modellen skall hålla. Det tåls att reflekteras över när man sitter framför datorskärmen och tycker att kursen segar sig hit och dit och knappt rör sig alls. I Swedbanks fall innebär det att kursen ska röra på sig mellan 6-8 kr/år för att modellen skall hålla.

I detta sammanhang är det förstås också viktigt att påpeka betydelsen av att vara fullständigt skuldfri/obelånad. Att låna pengar till aktieköp kräver förstås en ännu högre avkastning för att modellen skall hålla och min rekommendation blir att man funderar över hur mycket pengar man skulle kunna “nöja” sig med att ha när man går i pension. I väldigt många fall kan jag tänka mig att man inte ens behöver belåna sig för att uppnå sina mål. Men det är klart, mycket vill ha mer och undertecknad är inget undantag, utan även jag har en liten belåning på mitt konto då jag tror att pengarna kan skapa överavkastning i förhållande till mina minimikrav.

Som utdelningsinvesterare är det dock mycket viktigt att se till att de utdelade pengarna arbetar för dig, dvs att de återinvesteras. Antingen kan man köpa fler aktier i samma bolag, eller så hittar man nya undervärderade bolag att investera i. Min förhoppning är att detta inlägg ger alla en förståelse för hur otroligt mycket pengar även små summor kan bli, detta utan att man behöver hitta högoddsare som man tror ska gå upp 100% på två år eller dylikt. I de allra flesta fall skapar sådan stress bara magsår, besvikelse och stora, mycket stora förluster. De trygga, tråkiga, men stabila bolagen skapar i de allra flesta fall en förmögenhet som de flesta skulle acceptera rakt av. Åtminstone om de vore garanterade.

En avkastning på 10% per år innebär i runda slängar en fördubbling av kapitalet på 7 år (avkastning på 15% ger fördubbling på 5 år – bra tumregler att lära sig om man inte vill räkna ut det matematiskt). Sätt dig nu och fundera på när du vill gå i pension. Hur många fördubblingar hinner du med från idag? Räkna ut, baserat på hur mycket pengar du har idag, vad det kommer att bli. Tror du att du kan leva på detta? Vad blir direktavkastningen på kapitalet då givet ungefär samma nivåer som du får idag? I hur snabb takt kan du börja sälja av dina aktier om du planerar att bli 85 år och vill leva upp dina besparingar till dess? Hur mycket pengar behöver du efter 85 års ålder?

Vi låtsas att jag har 100.000 kr idag. Jag vill inte jobba längre än till 65 år. Jag är 34 år gammal idag. Jag har alltså 31 år kvar att jobba. På 31 år hinner mitt kapital fördubblas 4 gånger om jag lyckas avkasta 10% per år (7×4=28 år).

År 0: 100.000 kr
År 7: 200.000 kr
År 14: 400.000 kr
År 21: 800.000 kr
År 28: 1.6 miljoner kr
År 31: 2,13 miljoner kr

Ponera att direktavkastningen fortfarande ligger på minst 3% så får du utöver pensionen ett tillskott på 64.000 kr/år. Efter skatt kanske ca 45.000 kr/år, vilket ger ca 3700 kr/mån, efter skatt. Detta utan att nalla det minsta på ditt ursprungskapital och utan att göra en enda insättning över alla år. Det enda du gör är att låta bli att ta av ditt sparkapital och låta bli att förlora pengarna på dåliga investeringar.

Kanske tycker du att 100.000 kr var en hög startsumma? Jamen utgå från 0 kr i startkapital och börja spara 10000 kr/år resten av livet istället. Med samma ålder som anges ovan kommer du att ha 2.001.378 kr om 31 år. Nu inbillar jag mig att de flesta som läser denna blogg har någon form av startkapital och kanske även kan spara lite mer än 10000 kr/år, vilket skulle göra underverk för kalkylen.

Det viktigaste är att BÖRJA spara.

Det som är så fantastiskt bra med stabila direktavkastningar är att de ger inkomster utan att du behöver arbeta. Som modellen visar är det viktigt att sysselsätta kapitalet, men det låter dig sysselsätta det vid väl valda tidpunkter. Genom att hitta undervärderade bolag kan du förhoppningsvis köpa aktier i mycket goda tider. Personligen kommer jag inte att köpa fler aktier på ganska länge. Jag har fått en enormt fin överavkastning de senaste åren och de kommande utdelningarna kommer att gå till att beta av min belåning istället. Under tiden som jag blir obelånad kommer det säkert att uppstå fantastiskt fina möjligheter att köpa fler aktier.

Igår sålde jag stora delar av mitt Swedbank-innehav, dock långt ifrån allt. I nästa inlägg får ni veta vad jag gjorde med pengarna istället. Ledtrådar är HM och Tele2.