Att stora idrottsstjärnor får pengar i form av “startavgift” för att ställa upp i vissa tävlingar har jag vetat om länge. Som exempel är det inte sällsynt att Tiger Woods får mer i startpengar än vad segraren av hela tävlingen får. Nu har tydligen fenomenet dykt upp på börsen också. Electrolux nya VD skall enligt uppgift få 45 miljoner för att ta jobbet som VD på detta bolag. Frågan jag ställer mig är uppenbar: Är det så att Electrolux korridorer hemsöks av spöken, och är det så att alla som jobbar i lokalerna råkar ut för mystiska sjukdomar, eller är det så att alla som jobbat på Electrolux för eller senare blir sinnessjuka? Är det så illa att jobba på Electrolux att man måste erbjuda en ny VD 45 miljoner för att överhuvudtaget sätta sin fot i lokalerna?

Det här är ju för f-n sjukt !!!

I förlängningen visar det bara ännu en gång hur maktbolaget Investor missköter sitt största ansvar. För mig är detta inget annat än ren och skär kapitalförstöring. Det finns inget som kan få mig att tro att den nya VD:n är så överlägset lämpad för jobbet att man måste punga upp med 45 miljoner av aktieägarnas pengar för att han ska ta jobbet. Ta den som står näst i kön istället.

Michael Wolf jobbar som VD på Swedbank. Han tog jobbet för fruktansvärt mycket mindre pengar, har ingen rörlig ersättning, ingen bonus, ingår inte i några incitamentsprogram what so ever, men jobbar lik förbannat hårt för banken och aktieägarnas bästa. Jag ska personligen gå på stämman nästa gång och höja frågan om det inte är dags att dela ut lite bonus till den mannen. Det lär annars bara vara en tidsfråga innan han byter jobb och får 100 miljoner i startavgift någon annan stans.

Fast egentligen, varför är jag upprörd. Börje Ekholm har ju likt en åsna gång på gång på gång försvarat de höga ersättningsnivåerna, så varför skulle inte Investor ännu en gång stå bakom ett så fullkomligt idiotiskt förslag? Det som däremot förvånar mig är att Investor har mindre investeringar i onoterade innehav än 45 miljoner, ändå tycker man det är en sådan struntsumma att en ny VD lätt kan vara värd den. Vad får nye VD:n om han slutar om ett år på Electrolux? Blir det pension, fallskärm och bidrag för psykiskt lidande, bidrag för att det tar tid att hitta nästa jobb…(kanske inte så konstigt om man ska ha 45 miljoner i startbidrag)?

Kontentan av det hela blir återigen att aldrig investera i sådant som känns moraliskt fel. För mig innebär det det t.ex. vapen, porr, sprit, tobak och Investor.