Jag får bara beklaga att jag inte hinner skriva så mycket på denna blogg längre. Det finns så mycket jag vill säga. Men tills vidare får ni hålla till godo med lite snabbfakta postade från t.ex. min mobil när jag har tid.

Jag vill nu visa er en bild som säger i princip allt om denna, min favoritbank i dagsläget. I grafen framgår tydligt hur resultat stiger samt att kreditförlusterna kraftigt har minskat. Man ser också att reserveringarna för kreditförluster helt upphört samt att man till och med återför vissa medel.

Banken tjänar detta kvartal över 2.5 miljarder. Detta är i allra högsta grad en relevant indikering på att vi snart ser tvåsiffriga vinstbelopp på årsbasis för Swedbank (då pratar vi miljarder i två siffror).

Även om jag inte hinner skriva så mycket läser jag en hel del foruminlägg, mestadels på Avanza. Där finns en hel del skarpa knivar i bestickslådan, men där finns också en hel del ljushuvuden som inte har alla nachos i påsen. Den klarast lysande av dessa ville för ett par månader sedan hävda att Swedbank inte var något att satsa på då P/E-talet var negativt, och vem vill köpa ett sådant bolag? Näst klarast lysande stjärna påpekade vid 90 kr att Swedbank nu var fullvärderat ur alla fundamentala aspekter, framförallt baserat på P/E och multiplar av EK. Vad dessa fundamentalt oinsatta personer har gemensamt är en förmåga att krångla till verkligheten för sig. Bolag värderas utifrån sina samlade framtida vinster. Det betyder alltså att man måste “gissa” sig till vad bolagen kommer att tjäna i framtiden för att veta vilka företag som kommer att gå bra. P/E-modellerna sträcker sig oftast bara till innevarande år eller ett år, högst två år i framtiden. Men vad säger det om ett bolag som nyligen har tyngts massivt av kreditförluster.

Swedbank visar nu tydligt att banken är tillbaka på banan igen. Det är givetvis en fantastisk strategi av Michael Wolf som möjliggjort detta. Kreditförlusterna finns, mestadels i Lettland, fortfarande, men till och med länder som Estland och Littauen visar nu vinst. Många belackare trodde nog aldrig på baltikum, men sanna mina ord: En vacker dag kommer Baltikum åter att värderas i aktiekursen. Svenska banker måste expandera, österut är en naturlig geografisk expansion. Dessutom kommer välståndet i världen att spridas och vi som har det bra idag kommer att få det sämre med tiden. Var så säkra.

Baltikum lever alltså och har fortfarande inte runnit ut i Östersjön.

Det är värt att notera att Swedbank nu tjänar, ungefärligen, lika mycket pengar som Handelsbanken före kreditförluster. Swedbank är ungefär lika väl kapitaliserade som Handelsbanken men handlas till betydligt lägre multiplar. Lägg därtill att Handelsbanken nu börjar stöta på de stora kreditproblemen i England medan Swedban är på väg att rida sig ur stormen i Baltikum. GB annonserade ett gigantiskt sparspaket som kan få 500.000 människor att mista jobben i England. Övriga kommer att få märkbara känningar av sparpaketet och kreditförlusterna lär bara ha börjat för Handelsbanken. Nu är inte jag den som gottar mig åt andras missöden, men vissa saker går att resonera sig fram till helt utan ekonomisk examina och endast med hjälp av sunt förnuft.

Att köpa Swedbank på 235 kr (korr. för 2 NE) var dyrt på kort sikt, att köpa Swedbank för 14 kr var förbannat billigt.

Klicka på bilden för en större version.

Jag avslutar detta inlägg med ingressen på Placera.Nu. För er som inte orkar läsa hela rapporten, läs Placera.Nu’s sammanfattning här:

Urstarkt från Swedbank

Publicerad: 2010-10-21 08:25

RAPPORT: Swedbanks rörelseresultat för det tredje kvartalet överträffade förväntningarna med hela 52 procent. Den baltiska verksamheten visar vinst för första gången sedan 2008.