Ibland förväntar man sig att bolag ska följa med börsen upp, i synnerhet om alla branschkollegor gör det. Idag steg alla gruvbolag ganska beskedligt, inte bara i Sverige, utan i hela världen. Ändå sjönk Boliden. Det förvånar mig alltid när man hittar märkliga mönster på börsen. Men med tiden lär man sig att de uppstår precis hela tiden, vilket måste vara den bästa anledningen till att aldrig ägna sig åt TA. Jag ska inte ljuga: Läser jag i DI.se att TA säger att något av mina bolag står inför en fantastisk uppresa blir jag glad. Men jag blir heller inte ledsen om det visar sig vara helt fel.

På samma sätt är det med depån. Det bästa som kunde hända mig nu är att börsen kraschar, men att Swedbank levererar 4:80 kr i utdelning på preffarna. Då får jag massor av pengar att köpa nya aktier för, billigt dessutom. Men så funkar inte hjärnan. För varje gång jag ser att depån ökar i värde blir jag lite glad inombords. Förhoppningsvis beror det på att det fortfarande finns mängder med “billiga” bolag som jag hoppas kunna köpa när väl tillfälle ges.

Jag har ökat på min belåning med ca 10% inför rapporterna i Q3. Pengarna har gått till att öka i Nokia, köpa en stor post i ABB och en hyfsat stor post i Volvo. Om jag bara hade mer pengar skulle jag köpa Sandvik och SSAB också. Kanske blir det en post i något av bolagen efter utdelningarna 2011.