Det många hoppades på börjar infria sig beträffande placeringen i denna bank. Prognoserna från analytikerna har hela tiden justerats upp. Från att ha legat på både minus och en knapp miljard plus spår nu den samlade eliten att banken når ca 7.4 miljarder i vinst för helåret 2010.

Det vi hittills vet:

Q1: 0.5 miljarder i vinst
Q2: 1.5 miljarder i vinst

Om framtiden gissar man:

Q3: anal-ytikerna gissar 2.1 miljarder i vinst (mer än tidigare årsestimat)
Q4: anal-ytikerna gissar 3.3 miljarder i vinst
2010: anal-ytikerna gissar 7.4 miljarder i vinst
2011: anal-ytikerna gissar 11.0 miljarder i vinst
2012: anal-ytikerna gissar 13.0 miljarder i vinst

Får anal-ytikerna rätt kommer banken göra 2.1 miljarder i Q3 och 3.3 miljarder i Q4. Givet att Q3 ofta är bankernas svagaste kvartal så måste jag erkänna att prognosen ligger ganska nära min egen. Däremot håller jag inte med om prognosen för 2011 och 2012. Den innebär måttligt räknat att medelresultatet per kvartal hamnar på samma som för Q4 2010. Vilket känns snällt räknat med tanke på att jag tror att Swedbank kommer att visa högre och högre siffror för varje kvartal som går ett par år framåt. Men detta är förstås bara en gissning. Det blir betydligt enklare att gissa för varje rapport som går och där man kan se hur händelserna i baltikum utspelar sig.

Helt klart har Swedbank i alla fall en godtagbar värdering idag sett till både P/E och multiplar av EK givet att baltikum inte rinner ut i Östersjön imorgon. Lyckas man avkasta 15% på EK så finns det dessutom ett och annat till övers att hämta de närmaste åren. Lägger man till full pott i utdelning för preffen så ser det än bättre ut. Och skulle det därutöver bli tal om extrautdelningar i framtiden så kan aktien nästan vara billig fortfarande (men detta får bli en bonus).

Jag har sålt av en mycket liten del av mitt Swedbankinnehav (jag har fortfarande fler Swedbank än den grunplåt jag lovat att aldrig gå under) och köpt ABB, Boliden och Nokia. Nokia är en lottsedel. Vänder man på skutan så kan det finnas grym potential där. ABB’s tid kommer och Boliden med sina råvaror kommer att stiga rejält de närmaste åren.