Många är vi som följt bolaget BP sedan krisen med oljeläckaget. Jag köpte själv BP i två omgångar, dels på 34 dollar och dels på 32 dollar. Snittet landade nära nog på 33 dollar och detta köpt till en kurs på över 8 kr mot dollarn.

Jag sedan dess sett aktien gå från dryga 27 USD till dryga 38 USD, alltså över 30%. Några gånger har jag tänkt att jag kanske gjorde fel när jag sålde aktierna till en liten förlust. Men med facit i hand kan jag säga att jag gjorde rätt. På samma tid har kronkursen gått från över 8 kr till 6.86 kr mot dollarn, alltså en minskning med ca 15%. Sett till att jag inte träffade botten, utan endast hade tjänat 15% på dagens uppgång hade alltså rörelserna tagit ut varandra. Det jag däremot inte visste var att kronan skulle stärkas så snabbt mot dollarn. Jag trodde nog det skulle ta ett par år innan dollarn sjönk till under 7 kr.

Tyvärr, för amerikanerna, är det nog bara början vi ser på dollarförsvagningen. Jag ser inga som helst triggers för dollarn, vare sig på kort eller lång sikt. Jag nämner kort eftersom det i det korta perspektivet var intressant med BP. På lång sikt kan man nog tänka sig att oljepriset som bör vara inflationskänsligt korrigeras. Men min poäng är att jag lika gärna kan göra mitt BP-köp idag och inte tycka att det känns märkligare eller sämre, bara för att aktiekursen stigit på sistone.

Sen ska man förstås funder på vad man tror om oljans framtid. Jag ser framför mig att oljepriset skjuter i höjden rejält strax innan den antingen tar slut eller världen börjar justeras mot användning av mer förnyelsebara energikällor. Detta är också ett av motiven till varför jag hellre köper ABB idag än oljeaktier, och då pekar jag inte ut BP specifikt. På lång sikt är det el som gäller. Oavsett hur den produceras kommer ABB att kunna transportera, lagra och/eller överföra den. Allt detta förutom den fantastiska automationsteknik man också säljer.

Mattias Klum som fotograferar för National Geographic sa att huvudkonterat hade en “banner” uppsatt där det fanns att läsa, “Adventure is nothing but bad planning”, och jag skulle vilja påstå att en nervös investerare inte har planerat sin investering. Jag undrar om inte även den store Buffet hade hållt med om det.

Eftersom den här dagen redan har börjat gå i köp-rek-tema så kan jag ju passa på att avsluta med en köprek på ett annat av mina favoritbolag, Volvo. Kursen ligger nära årshögsta, men på några års sikt tror jag man kan vara säker på att aktien utklassar börsen. Men det får bli mer om det en annan dag.

Något jag lärt mig genom åren som investerare är att man verkligen måste ha tålamod.