Jag upphör aldrig att förvånas över DI.se’s journalistiska inkompetens. Idag smetar man upp rubriker som lätt får läsaren att tro att enda anledningen till att Swedbanks aktiekurs stigit på sistone är den sk “Gardell-effekten”. Cevians intåg har alltså gjort att fler vågar satsa sina pengar i banken i hopp om snabba pengar i retur. Sedan tre veckor tillbaka har kursen på Swedbank stigit 13% och även om Basel III kan ha bidragit en smula så avser artikeln visa på att det är Gardells förtjänst att kursen stigit. Den enda rimliga frågan är då om Cevian har köpt upp hela börsen? Vilken finansman var det som köpte Boliden på 81 kr för tre veckor sedan och vände den skutan? Jag hänger tydligen inte med längre.

Jag kan inte begripa att man som journalist inte skäms över att skriva artiklar som inte är skarpare än formuleringar som till och med min snart tvååriga dotter nästan mäktar med.

För oss andra Swedbankägare vill jag tillägga att uppgången naturligtvis beror på att fler och fler inser att banken inte har en fullt så prekär situation framför sig som marknaden tidigare prisade in. Det finns rent av en och annan stolle som börjar tro att banken kanske kan komma att bli överkapitaliserad framöver. Ho ho, ha ha…. vilka stollar….

Själv må jag säga att det känns skönt att ha ett duktigt saftigt kapital som jobbar i denna bank. Över 80% av portföjen må låta riskabelt, men så länge Kung Wolf styr skutan känner jag mig ganska nöjd. Frågan är ju bara om inte nya styrelseordföranden fick åka lite av en snålskjuts denna gång. Nåväl, det kan kvitta. Klarar Swedbank att leva upp till 15% avkastning på eget kapital så ska kursen upp en bit till.

Med ökad Swedbankkurs följer nästan uteslutande ökad blankningsaktivitet. Så även denna gång. Antalet blankade aktier stiger och det kan vara bra att mentalt förberedda sig på en ny dipp framöver. Men oavsett, kursen pekar upp och den ska upp, en bra bit till. Om 2-3 år tror jag vi ser helt andra siffror än idag, även om den procentuellt största uppgången redan ligger bakom banken.