Jag upphör aldrig att förvånas över DI.se’s journalistiska inkompetens. Idag smetar man upp rubriker som lätt får läsaren att tro att enda anledningen till att Swedbanks aktiekurs stigit på sistone är den sk “Gardell-effekten”. Cevians intåg har alltså gjort att fler vågar satsa sina pengar i banken i hopp om snabba pengar i retur. Sedan tre veckor tillbaka har kursen på Swedbank stigit 13% och även om Basel III kan ha bidragit en smula så avser artikeln visa på att det är Gardells förtjänst att kursen stigit. Den enda rimliga frågan är då om Cevian har köpt upp hela börsen? Vilken finansman var det som köpte Boliden på 81 kr för tre veckor sedan och vände den skutan? Jag hänger tydligen inte med längre.
Jag kan inte begripa att man som journalist inte skäms över att skriva artiklar som inte är skarpare än formuleringar som till och med min snart tvååriga dotter nästan mäktar med.
För oss andra Swedbankägare vill jag tillägga att uppgången naturligtvis beror på att fler och fler inser att banken inte har en fullt så prekär situation framför sig som marknaden tidigare prisade in. Det finns rent av en och annan stolle som börjar tro att banken kanske kan komma att bli överkapitaliserad framöver. Ho ho, ha ha…. vilka stollar….
Själv må jag säga att det känns skönt att ha ett duktigt saftigt kapital som jobbar i denna bank. Över 80% av portföjen må låta riskabelt, men så länge Kung Wolf styr skutan känner jag mig ganska nöjd. Frågan är ju bara om inte nya styrelseordföranden fick åka lite av en snålskjuts denna gång. Nåväl, det kan kvitta. Klarar Swedbank att leva upp till 15% avkastning på eget kapital så ska kursen upp en bit till.
Med ökad Swedbankkurs följer nästan uteslutande ökad blankningsaktivitet. Så även denna gång. Antalet blankade aktier stiger och det kan vara bra att mentalt förberedda sig på en ny dipp framöver. Men oavsett, kursen pekar upp och den ska upp, en bra bit till. Om 2-3 år tror jag vi ser helt andra siffror än idag, även om den procentuellt största uppgången redan ligger bakom banken.
Daniel said:
Hej Nils! Du skrev i ett tidigare inlägg att du tror på en kurs kring 100-110 vid utdelningsdatum nästa år vilket är ungefär vad jag också tänkt mig. I detta inlägget skriver du om ”helt andra siffror” om 2-3 år. Av ren nyfikenhet, vilka siffror tror du på då? :) Jag vet att ingen har en kristallkula att titta i men det känns iaf mer relevant att hör din åsikt än att läsa nått nonsens på di :)
/Danne
Pilsnernils said:
Hej Danne, Bra kommentar! S bra att jag ska skriva ett litet inlgg om Swedbank dr jag ska visa ngra uppdaterade grafer som visar p lite av bankens utveckling p sistone.
Men kort tror jag fortfarande p 100-110 kr vid nsta rs utdelning. Dremot kan det bli betydligt hgre kurser om ngra r, i synnerhet om man rknar med utdelningarna, vilket jag tycker att man ska gra.
Pilsnernils said:
Sorry Danne, mitt internet fungerar inte, så svaret dröjer någon dag då jag inte orkar skriva så långt på iPad. Men det kommer…
Pilsnernils said:
Hej Daniel, ber även dig om ursäkt för detta sena svar. Jag har inte fått ordning på mina grafer (jag har dem på en annan dator), så jag får fatta mig i ord istället. Utvecklingen i banken har varit mycket god och följer hyfsat nära nog det scenario jag målat upp. Men tittar man på de ingående komponenterna och varifrån vinsterna kommer så är det helt dominerande bidraget den svenska marknaden. Mycket av prognoserna och förutsättningarna bygger alltså på att Baltikum avstannar helt och att kreditkvaliteten där inte blir speciellt mycket bättre. Visst ska man räkna så, men det finns också goda chanser att det trillar ut en bonus i att Baltikum inte blir så illa som man befarat. Skulle delar av de reserver man tagit lösas upp kommer det gynna aktiekursen rätt rejält. Både i återförande av medel till aktieägarna och i form av “tro” på framtiden i Baltikum. Marginalerna i baltikum är enormt mycket högre än i Sverige och kommer bara dessa länder på fötter igen så kan det bli ett vinstbidrag österifrån som ingen vågar räkna med idag. Jag säger inte att det kommer att bli så, men jag tillhör dem som tror att det kan bli så om några år. Bara det faktum att Estland har en av europas mest välskötta ekonomier säger väl en hel del om hur gärna de vill in i den europeiska gemenskapen. Likaså är det samma morot som gjort att Letterna och Litauerna har kämpat på med sina lån och budgetåtstramningar. Det hämmar förstås tillväxten, men deras budgetunderskott ska samtidigt ses med viss relation till hur övriga europeiska ekonomier ser ut. I dagsläget ser det faktiskt inte så ljust ut för särskilt många, och det gör att baltikum kanske kan få viss konkurrensfördel när väl handeln kommer igång igen. Som sagt, jag varken räknar med detta eller ser det som väldigt troligt i närtid, men om några år kan det faktiskt vara realitet, och då får det bli en bonus.
Mitt huvudscenario är 100-110 kr vid utdelningsdatum 2011 och därefter ca 15% på kursen för varje år som går de närmaste åren. Det skulle innebära kurser på ca 200 kr om 5 år. Tar man med utdelningar skulle det till och med kunna vara något högre…
Daniel said:
Hej igen och tack för svaret. 200 kr plus utdelningar låter bra, nu får vi hoppas att dina förutsägelser slår in :)
Apropå banker, jag såg ditt inlägg om handelsbankens höjning av den rörliga räntan; Var det ett tryckfel? Har de svarat dig?
Pilsnernils said:
Hej Daniel, 200 kr om 5 år är absolut ingen omöjlighet :o). Det lämnar förstås en hel del andra möjligheter till investering som kanske kan ge ännu mer, men inte till stabiliteten och tryggheten som en av de svenska storbankerna kan erbjuda.
Vad Handelsbanken hade att säga kan du läsa mer om lite senare på måndagen.
Daniel said:
Ingen fara, jag väntar och ser fram mot inlägget. Du behöver inte stressa, jag (och många andra) är glad(a) att du överhuvudtaget skriver, för några månader sedan tänkte du ju lägga av :(
Jag håller med ang utdelningarna, de måste räknas med!
/Danne