Christer Gardell har förmågan att synas i media titt som tätt. Han är nog den av de synliga finansmännen som trivs bäst i rampljuset och något säger mig att han vet precis hur han ska hantera media för att få den publicitet han är ute efter.

Ingen har väl kunnat undgå att han på senare tid har köpt på sig stora mängder Swedbankaktier och dessutom fått med sig några kompanjoner. En amerikansk investeringsprofil och ett finskt pensionsbolag. Jag vet i egentlig mening inte mycket om dessa kompanjoner, men helt klart är Gardell ute efter något och han behöver lite hjälp för att komma dit.

Skulle jag gissa mig till varför Gardell köpt på sig Swedbank-aktier så är det för att han tror att det finns snabba pengar att tjäna på affären. Det ryktas om att han vill fusionera Swedbank med Nordea. Kanske vill han sälja delar av banken. Vad vet jag? I vilket fall som helst är det intressant att han köper aktier, för det betyder åtminstone att tror på ett framtida värde som vida överskrider dagens värde. Det är intressant att han tar med sig ett finskt bolag i köpet. I synnerhet då Sampo, som också är finskt, är största ägaren i Nordea. Utan att dra några som helst växlar på detta så finns det förstås vissa aningar om vad som kan vara i Gardells intressen.

Som aktieägare i Swedbank är det i alla fall uppenbart att senaste tidens rabalder har hjälpt till att stävja kursen en aning. Dels har kursen stigit lite mer än övriga banksektorn och dels har den stått emot den annars så tydliga beta-faktorn på nästan 2 vid allmän börsnedgång.

På lång sikt tror jag inte att Gardells intåg är till godo för vare sig banken eller dess ägare. Gardell är nog ute efter att ta hem en så stor vinst som möjligt på så kort tid som möjligt, vilket t.ex. skulle kunna ske genom att forcera åsikten om “extrautdelningar” och så vidare. Personligen tycker jag det är bra om banken ligger still på den kassa man nu har byggt upp. Dels för att situationen i Sverige skulle kunna bli värre i framtiden och dels för att jag inte ser någon brådska att dela ut den “överkapitaliserade” delen av bankens resurser. Snareare kunde det vara av godo för många av oss med stora innehav om “extrautdelningarna” låter vänta på sig. Det ger färre triggers till kursen och en viss möjlighet att köpa på sig ännu fler aktier till ett billigare pris efter nästa års utdelningar.