Är du liksom jag lite frustrerad över att den svenska börsen tar så mycket stryk på grund av dålig USA-statistik? Gunnar Wrede på Placera.Nu skrev en intressant krönika som jag i mångt och mycket kan hålla med om. Läs den här:

Som tillägg till artikeln vill jag bara säga att detta förhållande, dvs “USA nyser och resten av världen får influensa”, inte kommer att vara för evigt. Svenska bolag kommer förr eller senare att värderas efter sin intjäningsförmåga, och den dagen kvittar det om huruvida intäkterna kommer från Nordamerika eller någon annan stans. Asien KOMMER att ta över mer och mer.

Senast idag såg jag ett mycket kort klipp ur Oprah där man visade hur den plastikkirurgiska verksamheten i Kina fullkomligen exploderade. Reportern i inslaget belyste att även om det inte alltid var “dyra” operationer med våra mått mätta, så var det enorma summor för att vara Kina. När man sedan besökte väntesalarna på de privata sjukhusen och såg hur enormt mycket folk som satt och väntade på att bli lagda under kniven kunde man bara konstatera att 1.3 miljarder människor är väldigt mycket folk. Vill 1% operera sig så blir det hiskeligt många människor i varje väntsal.

Jag tror att många i väst har svårt att ta till sig hur enormt stor den asiatiska marknaden är. Att dessa människor får en större köpkraft kommer att påverka alla företag verksamma i dessa regioner. Samtliga av mina favoritbolag (listade i många äldre inlägg) har stor närvaro i inte minst Kina.