Volymerna i aktien har tilltagit markant de senaste dagarna. Föga överraskande är det blankarbankerna som ligger i tätet för köpen. Det är förstås lätt att gissa sig till att det är återköp inför rapport som sker just nu. I vanlig ordning räknar jag med att återköpen sker ca 2v före rapport samtidigt som kursen någon gång under sista veckan trycks ner på “oro” inför rapport och därmed avtagande volymer.
Swedbank gjorde en vinst på 500 miljoner i Q1. Resultaten skickade upp konsensus prognoserna från dryga 1 miljard till dryga 5 miljarder rätt snabbt. Skall banken traditionsenligt få det 3:e kvartalet att se ut som det “svagaste” så bör alltså resultatet för Q2 hamna i intervallet 1-2 miljarder. En vinst i den övre regionen skulle skicka starka signaler till marnaden om att återhämtningen fortgår och att Swedbank helt klart räknar med att det värsta är över.
Så sent som igår läste jag att Wolf kommenterade återhämtningen i Baltikum som ett stålbad där alla “balter” har bidragit och sett till att länderna ska komma i balans igen. Detta tolkar jag som att åtstramningen fortfarande fungerar och att man inte stött på nya orosmoln på den baltiska himlen. Estland som går med i EMU 2011 har en av Europast bästa finanser. Det säger kanske en del om övriga länders finanser. Lettland vill förstås inte haman utanför när grannarna kommer med i EMU och kommer fortsätta göra allt de kan för att leva upp till kraven.
De senaste dagarnas börsuppgång tycker jag tyder på att optimismen i världen är på väg att repa sig en aning. Kanske upphör tjatet om en double-dip temporärt nu. Även BP börjar stiga så sakteligen. Jag har funderat på denna BP-aktie lite noggrannare och kommit fram till att jag avstår från investering i aktien. Framförallt är det dollarkursen som gör att jag avstår. Vare sig dollarn eller pundet är valutor jag tror på, och då känns det som om kursökningen kan komma att ätas upp av de fallande valutorna. På det stora hela ser jag stabilare investeringar på den svenska marknaden. Dessutom tror jag att en investering i oljecertifikat kan vara minst lika lönsam om man nu vill vara exponerad mot olja. Idag handlas oljan till ca 72 dollar/fat vilket är enormt mycket lägre än jag tror att vi kommer att se i framtiden. Det bör finnas minst 100% potential i ett oljecertifikat även på några års sikt, då handlat i SEK.
Just valutaeffekterna är förstås omöjliga att sia om, men magkänslan är att dollar är övervärderad för stunden medan kronan är undervärderad. Därför kommer jag nog akta mig för placeringar i utländsk valuta ett tag till. Men saker och ting kan förstås förändras.
Vostok Nafta har haft några tuffa veckor på börsen. Idag ser det dock ut som om köpsidan är betydligt starkare än tidigare. Med den ökade optimismen kommer förstås ökad riskvilja och 24 kr för en aktie som har substans på 37 är förstås ett fynd.
För ett tag sedan gjorde Ryssland en rejäl upprevidering av BNP för 2010 och 2011 som baserades på att oljepriset skulle ligga på ganska exakt 70 dollar/fat. Oljan handlas som sagt fortfarande, trots den senaste tidens turbulens, på över 70 dollar/fat vilket betyder att intäkterna fortsätter strömma in i landet. Men hårdare krav på djuphavsborrning och ett potentiellt högre oljepris kan de sibiriska oljefältens lättåtkomliga olja säkerligen se en marknat marginalökning i framtiden, något som gynnar den ryska ekonomin.
Jag såg en kort video om kameraförsäljning i världen. 2015 beräknar de stora tillverkarna som Canon och Nikon att Kina är världens största kameramarknad. Kina har 1.4 miljarder människor som alla blir kapitalstarkare för varje dag som går. Rysslands relationer med Kina är bättre än övriga världen och jag tror inte att det är något som kommer att ligga Ryssland i fatet den dag Kina är världens största ekonomi med bred marginal. Det är möjligt att jag drar ner min exponering mot Ryssland med tiden, men jag kommer nog alltid att ha en relativt stor peng, i kronor räknat, i någon form av rysslandsexponering. För stunden får det fortsatt bli VNIL som kan betraktas som en sencyklisk rysk fond utan fondavgifter. Dessutom med ganska hög risk och rejäl kurspotential.
Hans Böhlin said:
Hej, först vill jag tacka för en mycket läsvärd blogg! Sen undrar jag om du kan tipsa om någon bra hemsida där man kan följa blankningsstatistik?
Pilsnernils said:
Hej Hans, kika på detta inlägg: https://aktievinst.wordpress.com/2010/06/30/blankning/
Där har du all info du behöver. Lycka till !!
Anders said:
Har du sålt de BP aktier du köpte?
Hans Böhlin said:
Frågar du mig så är svaret nej. De ligger drygt 10% plus och kommer nog ge drygt 10% i utdelning också så dom säljer jag inte!
Pilsnernils said:
Hej Anders, Ja, jag sålde dem efter några dagars skvalpande. Jag kom fram till att det är för mycket osäkerhet kring bolaget. Detta med valutaeffkter ska man ta på allvar. Det kan svänga riktigt ordentligt beroende på hur valutorna står. De stora drakarna köper och säljer enorma mängder med aktier enbart beroende på hur valutorna är värderade etc etc. Min grunduppfattning är att kronan kommer att bli en stark valuta framöver, medan dollarn kommer att bli rejält försvagad. Att BP ska gå upp 100% från dagens nivåer inom några år ser jag inte som troligt (om inte oljepriset går i taket vill säga), att dollarn ska tappa 30% är däremot inte omöjligt. Även om BP handlas i pund i London är det jenkarna och Wall Street som sätter priset. Dessutom tror jag inte att pundet har någon lysande framtid framför sig heller.
Vad händer med aktiepriset om läckan inte kan tätas med relief well 1 och 2 i augusti? Då kommer priset sjunka som en sten oavsett om det är motiverat eller inte. Blankarna kommer på dagen att köra aktien rätt ner i jordskorpan. Då uppstår det riktigt fina köpläget :o). Hur ska man täta läckan om detta inte funkar?
SÅ, efter lite funderande kände jag att det var för många moment som jag är för dåligt insatt i för att göra någon större investering. Men jag fortsätter att läsa på om både bolaget och ämnet, och kanske hinner jag ändra mig innan aktien stigit allt för mycket. Vi får se…