Det florerar som bekant en massa olika rykten om vad oljekatastrofen i mexikanska golfen kan komma att kosta BP. Själv har jag inte den blekaste aning. Men saftigt lär det i alla fall bli. Frågan man skall ställa sig som investerare är om detta är något som långsiktigt påverkar intjäningsförmågan för bolaget. Mitt spontana svar är NEJ. Å andra sidan kommer det säkert fler restriktioner på djuphavsborrning. Inte minst Norge ser ut att införa sådana. Säkerhetstänket måste förstås uppdateras vilket kan kosta en del.

De flesta av kostnaderna som kommer att uppstå är av sådan karaktär att det är förhållandevis små summor vi pratar om. Den stora posten blir ersättningar, skadestånd och allt annat som har med den nuvarande krisen att göra. Dessa är engångskostnader som på sikt inte kommer att belasta bolaget nämnvärt.

Jag är helt övertygad om att vi kommer att få se ett skyhögt oljepris i framtiden. När det blir vet jag inte, men så fort oljestaterna inser att alternativa bränslemedel är på intåg eller då de inser att oljan håller på att ta slut kommer priset att sticka iväg som en raket för att man ska kunna tjäna så mycket som möjligt.

Som jag sagt för är det allt som oftast banker och bensinbolag som på något sätt hela tiden lyckas överföra sina kostnader på sina kunder, och istället för att bli förbannad på dem kan man ju faktiskt köpa deras aktier. Nu är ju inte BP ett bensinbolag, men eftersom bensin utvinns ur olja så kommer man med på tåget via BP i alla fall. Dessutom ser det, av allt att döma, ut att kunna bli en mycket bra affär då marknadens dom varit extremt hård mot BP.

Som om inte raset hittills varit tillräckligt stort rasade aktien ytterligare dryga 5% igår. På dessa nivåer börjar även jag bli otroligt sugen på att gå in i aktien. Jag har alltid velat exponera mig mot olja men har aldrig sett några gyllene tillfällen. Men kanske kan detta vara något?

Man får gå tillbaka till mars 1997 för att hitta samma kursvärdering på BP. Den som köper aktier idag tjänar således in 13 års sparande i BP-aktien. Inte dåligt !!

Trots att jag är väldigt positiv till BP-aktien tror jag inte att rekylen som lär följa på tätningen av läckan blir extrem. Däremot blir den nog så hög att den som går in på en bra nivå, före det att tätning och skadeståndsanspråk mm är klara kan tjäna en ganska bra och snabb hacka.

Det som talar emot att raset i aktien skulle vara över är att det fortfarande tycks finnas fonder som vill ur aktien. Senast i raden var det Nordea som satte igång och sålde ut hela sitt innehav. Om nu lilla Nordea säljer ut hela sitt innehav på kurser långt under 40 dollar så lär andra fonder göra samma sak, och det kan ju sätta press på aktien utan att pressen för den sakens skull är motiverad.

Med största sannolikhet börjar jag köpa några BP redan idag. Därefter tänker jag köpa lite mindre mängder varje dag i en veckas tid. Eftersom jag inte har så mycket likvida medel tillgängliga och inte vill öka min belåningsgrad kommer jag sälja av lite Vostok Nafta. Jag ser det som dubbelt motiverat då jag gärna hade sett att VNIL var lite mer exponerade mot den ryska oljan. Nu får jag således ta in oljan på egen hand.