Nu har marknaden på allvar börjat inse att det kommer att bli utdelning för preferensaktien 2011. Vinstestimaten för banken ligger på över 5 miljarder medan det endast behövs 2.5 miljarder för att preffen ska få full pott på 4:80 kr/aktie i utdelning.

Just nu ligger skillnaden mellan pref och a-aktien på nästan 2:80 kr, vilket kan vara en hygglig siffra givet att även a-aktien kommer att få del av viss utdelning. Preffen har som sagt förtur till utdelning t.o.m. 2013, men fortsätter trenden som det ser ut så lär inte förturen vara så särdeles mycket värd år 2013. Jag kan tänka mig att vi kommer att se kursskillnader på upp emot 3:50 kr, men förmodligen inte så mycket mer förrän utdelningsdagen börjar närma sig.

Under den senaste turbulensen har jag passat på att sälja av lite av de överflödiga VNIL jag köpte för mina LUMI-pengar. Istället för att öka innehavet i Boliden satte jag pengarna i Swedbank. Inte för att jag inte tror på Boliden, men nu tycker jag att Swedbank  börjar se riktigt stabil ut och det kan vara en tryggare placering på lite kortare sikt. Gruvaktierna är utsatta för en enorm spekulation och fluktuerar kraftigt. Inte minst beroende på vad som händer Kina. Även om jag personligen tror att övriga världen kan kompensera för ett bromsande Kina så kan jag tänka mig att marknaden nog ändå kommer att reagera kraftigt om det skulle komma dåliga nyheter från Kina, som t.ex. att fastighetspriserna går ner eller dylikt.

Sen kan man förstås alltid fråga sig om det verkligen är vettigt att ha 81% av sin portfölj i ett enda bolag!? Förmodligen inte, men jag känner mig så trygg i denna aktie nu att jag inte har något emot att ligga lång i den. Med tiden kommer jag kunna köpa många andra aktier för utdelningarna som Swedbank kommer att ge mig. Skulle det dessutom bli så att det kommer någon extrautdelning från banken så kommer det bara att skynda på min diversifiering.

Medan OMXS30 har stigit 5.7% i år har min portfölj bara mäktat med 1.1%.