Skulle nedgången nu äntligen bromsas upp tror jag inte vi ser någon ytterligare recession. Men vem vet. Det ser dock ut som om de flesta spöken som finns har fått vädra morgonluften, både inom de olika företagen och ur ett globalt perspektiv. Kvar att se är förstås en tydligare trendvändning i Europa samt att Kina inte faller ihop helt. Om oljan stiger igen kommer hacket i kurvan inte att betyda speciellt mycket för den ryska ekonomin och då är det nog, tvärtemot vad jag skrev i ett tidigare läge, värt att ligga kvar i VNIL även om uppgången lär vänta på sig. Mitt resonemang gällde endast om den globala konjunkturen får sig en riktigt rejäl nedkörare. Då börjar ju återhämtningsprocessen om på nytt och då kan det bli läge att lära av misstaget att först gå in i VNIL. Vid nästa konjunkturcykel som drabbar ryssland står jag fortfarande fast vid att det kan vara bättre att ha en oljedominerande rysslandsfond initialt och sedan växla över till VNIL med tiden. Sen beror det förstås på om oljan är lika het då som nu. Säkerligen kommer dock de ryska naturtillgångarna i form av kol, gas och olja att dominera den ryska statens intäktskällor under många år framöver.

Swedbank repade sig starkt innan stängningen i fredags och med lite tur fortsätter aktien upp idag. Jag tycker mig som sagt se en markant högre styrka i aktien numer än tidigare, och jag tror det beror på att fler och fler inser vilket bra köpläge det fortfarande är. Kan man dessutom hoppa på vid någon dipp så är det förstås bara än bättre köpläge. Jag tycker Boliden börjar se riktigt attraktivt ut, i synnerhet om det är så att det inte blir några fler recessioner inom det närmaste året (med tanke på hur pressen skriver låter det ju som om vi har en depression runt varje månadsskifte).

Ju mer jag läser av dagspressen desto större bli intrycket av att fler och fler verkar tro att börserna ska repa sig ganska snart. De som kraxade mest har tystnat något. Men, som jag skrev för riktigt länge sedan, ju fler som kraxar, desto större sannolikhet att det finns en bra bit kvar på resan. Det är först när alla är enstämmiga om att ekonomin bör fortsätta uppåt som det är läge att dra öronen åt sig.