Det är onekligen inte kul att se börsen falla fritt om man själv är fullinvesterad i den, men snart tycker jag nog det börjar bli fjantigt med all hysteri åt alla håll och kanter.

Jakten på snabba cash visar sig, som jag ser det, från sin allra sannaste sida just nu.

Trots att politikernas beslut att vilja tygla marknaderna har fått börserna i gungning tycker jag de gör helt rätt. När man inser vilken enorm sandlåda för överbetalda direktörer och snorungar börsen är så inser man också att man som aktieägare inte direkt står längst fram i ledet för att ta del av vinsterna.

Som påpekats tidigare innebär ett ägande av aktier ett ägande i ett företag. Man äger alltså en liten del av det företag vars aktier man har köpt. I någon mening jobbar således Michael Wolf för mig. Det hade kanske varit drygt att kliva in på Swedbankkontor, kräva 1% i bolåneränta och sedan, när man blivit nekad den förmånliga räntan, upplysa om att parveln bakom disken inte borde ha billigare bolån än jag själv, när det dessutom i mer riktig mening är jag som är hans chef. Vill man slänga in lite extra krydda på moset kan man ju dessutom hota honom med att han kommer att få sparken om man inte får sin vilja igenom. Visst, drygt, onödigt och knappast lönsamt. Men det är faktiskt så det skulle kunna vara. Problemet är att allt för många ser aktier som ett spekulativt köp. Som tur är, för oss andra, brukar de som spekulerar mest också drabbas av de snabbaste konkurserna. Det är lite som casino, banken vinner alltid till slut.

I vansinnet på börsen är det först när de riktigt stora spelarna får kalla fötter som det börjar hända grejor. Just nu ser det ut som om de stora drakarna spekulerar i nedgång, vilket de först tänker kliva av och sedan på vid en billigare nivå. Lycka till !! Jag hoppas ni förlorar skjortan. Det finns inte en enda proffsig placeringsrådgivare som borde varna sina kunder från att gå in på börsen nu. Börsen är lågt värderad och kommer att ge en mycket god avkastning från dagens nivåer sett på lite sikt. Punkt slut. Tyvärr sitter det allt för många idioter vid bankkontoren som istället råder sina kunder att låna pengar till aktier när börsen står på topp och vägrar låna ut pengar till aktier när börsen har rasat. Om nu dessa nötter sitter och ger dig och mig dessa vansinniga råd, vad ska få oss att tro att de som handlar med större pengar inte är lika stora nötter. Kanske är det så att man som finansvalp måste bevisa sin duglighet innan man kan bli fondchef. Först blåser man alltså småspararna, sen, när man gjort det framgångsrikt blir man upplyft för att försöka ge sig på att blåsa de andra drakarna istället…

Min favorit på DI, Mauritzon, lyfter i alla fall fram det faktum att oavsett vilken typ av kris vi står inför så är det inget som kommer att drabba de svenska bankerna i någon större skala, åtminstone inte Swedbank som har minimal exponering mot PIIGS. Dessutom påperkar Mauritzon att baltikum idag har betydligt bättre finanser än något av alla PIIGS-länder. Heja Lettland! Frågan är snart om Lettland ens “vill” vara med i EMU… Tänk er den sitsen!?

Skämt åsido. Börsen står inför en riktigt fin börsuppgång, den saken är helt säker. Så snart drakarna bestämmer sig för att allt helt plötsligt är frid och fröjd blåser de liv i tutat och skriker “tjohooooo” hela vägen till toppen av börsberget. Kvar blir alla småsparare, förstås. Att döma av den slagiga handel som bedrivs just nu tror jag att man kan urskilja en kamp mellan optimister och pessimister. Det betyder förhoppningsvis att botten är nära, väldigt nära. Åtminstone har Swedbank, på dagens nivåer, hittat en oerhörd styrka. Kanske finns det en och annan som inser att Swedbank börjar se mycket, för att inte säga extremt, billig ut (i jämförelse med 10% avkastning på börsindex alltså).

Håll i hatten, det stormar, men rätt som det är kommer det gå över och då går det lika snabbt upp igen…