Jaha, då var det dags för en vända till ner i gyttjan. Den här gången är det Tysklands förbud mot naken blankning som föranleder börsraset. Dessutom vill Tyskland att även England skall följa i deras fotspår.

Personligen välkomnar jag förslaget. Min högst privata inställning är att det försigkommer alldeles för mycket spekulation på de finansiella marknaderna idag. Det går i princip att spekulera om precis vad som helst, i precis vilka papper som helst och i precis vilken omfattning som helst. När det till och med går att blanka aktier och statspapper utan att ens låna dem först, enbart för att transaktionen ska gå så snabbt som möjligt börjar det bli lite larvigt. Precis lika larvigt som att vissa företag inom frekvenshandeln ska få möjlighet att placera sina egna algoritmhandlande datorer inne i själva börshusets hjärta, osv osv. Exemplena kan radas upp i all oändlighet.

Skeptikerna hävdar förstås att förbudet är idiotiskt då det minskar likviditeten på marknaden. Likaså stämmer Andreas Cervenka på E24 in i den kritiken. Själv tycker jag inte det finns några som helst nackdelar med ett dylikt förbud eftersom det knappast kommer att drabba oss småsparare. Det är drakarna som drabbas då storleken av deras affärer kommer att krympa rejält. Dessutom tvingas man tänka efter lite noggrannare innan man går in i en stor affär eftersom man vet att man kan bli sittande med sina positioner utan bra möjlighet att komma ur. Alltså precis samma dilemma som man som småsparare kan råka ut för om man handlar aktier på de mindre listorna.

Ett förbud gör att handeln kommer att minska och dessutom gå långsammare. Jag tror inte att topparna och dalarna blir vare sig högre eller lägre, men det kommer ta längre tid att nå dem. Det ger i princip alla småsparare mer tid att komma ur eller i nya positioner, vilket jag tycker är bra. Man kan också uttrycka det som att volatiliteten kommer att avta då det kommer att svänga i lägre hastighet.

Som jag ser det finns det bara några förlorare: De största drakarna på finansmarknaderna. Dvs, samma drakar som satte hela världen i gungning till att börja med.

Tyskland och England är Europas största finansmarknader och deras restriktioner kommer att ge storskaliga ringar på vattnet. Som långsiktig ser jag egentligen inga större bekymmer med detta och tror heller inte att det kommer att få marknaderna att rasa i större omfattning än de hade gjort även utan förbudet. Förr eller senare ser vi aktiernas rättmätiga värde ändå. Just nu kan man kanske hoppas att Swedbank ger utdelning nästa år samtidig tsom börsen brakar ihop. Det skulle ge mig ett extremt fint köpläge i så fall. Men dit är det långt kvar och mycket hinner förstås hända innan dess.