Det tycks inte spela någon roll om de svenska bankerna har låg exponering mot Grekland och resten av PIIGS, inte har sin verksamhet i euroländer eller fortsatt bevisar att de har hög intjäningsförmåga, börsen slaktar dem alla ändå.

Igår öppnade banksektorn kraftigt ned. Swedbank störtdök flera procent i öppningen och det var nog en hel del som sålde av i ren panik. Fallen i Asien hjälpte väl till att skapa lite extra mycket oreda dessutom. Tvärt vände banken upp och slutade dagen på plus flera procent. Dessa svängningar kan ingen männsika tajma och utgör således ännu ett bevis på hur svårt det är att leka day-trader och ignorera den långsiktiga avkastningen.

Med erfarenhet lär man sig att börsen inte agerar rationellt. Däremot tycks saker och ting förr eller senare alltid rätta till sig. Så kommer fallet även vara för våra svenska banker som trots allt tycks rida ut hela kalabaliken enligt den plan man jobbat efter sedan länge.

Min poäng är att det kanske är nu, när det är som allra mest oroligt och volatilt på världens börser, som långsiktighet verkligen lönar sig. För en day trader räcker det med en miss så kan många små uppgångar vara utplånade. Likaså kan en hastig uppgång innebära att man hamnar fel i tradingen. Vad vet jag? Men jag är i alla fall nöjd över att vara riktigt långsiktig, i synnerhet i mitt Swedbankinnehav som hoppar så enormt fram och tillbaka. Förr eller senare kommer även Swedbank ha ett rimligt marknadsvärde, och den dagen är helt klart värd att vänta på.