Precis om jag trodde räkte inte pengarna i EU’s nya paket för att gjuta mod i investerarnas förtroende. Nu heter det istället att man bara botat “symptomen”, inte “sjukdomen”, och vips har man åter sålt ner börsen.

Marknaden har dessutom alltid rätt, heter det ju. Men frågan är om de verkligen har det denna gång? Jag tycker inte man ska se resultatet av EU’s finansministrars jobb enbart till storleken av räddningspaketet, utan som ett bevis för att även EU börjar mobilisera sig snabbt när något händer. Från USA har det hörts kritik över att det dröjt så länge. Och visst, det har dröjt något längre för EU än vad den amerikanska staten hade behövt vänta. Men det beror på att EU fortfarande är uppbyggt av självständiga länder, inte stater som i USA. USA är ETT land, det är inte EU. Men många investerare missar detta och skyller nedgångarna på just den långa beslutsprocessen. Själv undrar jag dock om något beslut på denna nivå någonsin tagits så snabbt inom EU som nu?

Jag tror i det närmaste att Greklandsoron utgjort en katalysator för de som länge har tvivlat på uppgången och verkligen ville ha ett skäl till att ta hem sina vinster. Nu fick de ett skäl och en gratisbiljett till första parkett när de får se tåget fortsätta uppåt, eller? Njae, kanske inte. De som ville sälja av var ju de som gjorde det först. Andra dagen kanske det var några storsäljare kvar, men frågan är om de första kraftiga rasen sedan följdes av säljare och småsparare som fick panik och ville komma ur sina innehav. Jag har t.ex. haft anledning att hålla koll på Vostok Nafta, en aktie där likviditeten är förhållandevis dålig och där handeln domineras av småsparare. Genom att titta på mäklarstatistiken har jag sett att Nordnet och Avanza storsäljer aktien på riktigt låga nivåer, trots att substansvärdet för investmentbolaget kontinuerligt stiger. Så sent som för en vecka sedan bekräftade bolag åter igen att substansvärdet stigit, ändå tokrasar aktien på börsen. Med största sannolikhet är det de som haft den största paniken i kroppen som sålt till det lägsta priset också, och det är dem som har första biljett till nästa tåg. Nuvarande tåget kommer de nog inte våga hoppa på igen, och då får de kanske finna sig i att bli frånåkta. Men ingen fara, det kommer ju fler tåg, även om det blir på en högre nivå, eller hur?

De senaste dagarnas börsutveckling är ett klockrent exempel på hur innerligt svårt det måste vara att försöka tajma dessa bottnar och toppar. De som tror sig ha koll på sina korta transaktioner hoppade säkert in för tidigt och ur för sent, liksom de missade uppgången i måndags eller satt kvar ner på några av aktierna som dök idag. En del klev säkert ur idag medan börsen kanske fortsätter upp imorgon, vad vet jag? En sak vet jag dock, jag tror inte på den som påstår att han tajmade hela turbulensen. För de som trejdar mycket kort måste en uppgång på 5% vara betydelsefull, förmodligen så betydelsefull att säkra att man tagit hem vinsten sedan länge. Min poäng är att en dag utanför marknaden kan vara skillnaden på en massa dagars hårt slit för att tjäna in samma summa igen. Tror inte att det alltid är de som trejdar kort som tjänar mest pengar.

Nu när börsen blir som mest slagig finns det förmodligen större skäl än någonsin att sitta still i båten. Sålänge man tror att börsen är på väg upp tycker jag att man gör bäst i att sitta still. Det är oerhört lätt att missa en uppgång, som kan vara precis hur kraftig som helst. Eller vad sägs om Swedbanks nedgång på 15% över tre dagar, och sedan upp 12% på en dag, för att åter sjunka 3% nästa dag…? Kanske går det upp 5% imorgon, vad vet vi? Upp ska vi i alla fall aktien, och rycken uppåt kan komma i hur stora ryck som helst, även om till och med jag är något förbluffad över de enorma svängningar som dessa gigantiska börsbolag utsätts för.

Min fru har sparade ekonomiklipp från en dagstidning då hon föddes. Där står att omsättningen i Alfa Laval den givna dagen var 1400 akiter. Jag har ingen aning om hur många splittar som gjorts sedan dess, men nog omsätts det enorma mängder aktier idag.

Tillgängligheten har gjort aktier och aktiehandel tillgängliga för en mängd småsparare och det är minst sagt så att de utnyttjar sin möjlighet att handla. Under de turbulenta dagarna slår antalet transaktioner stora rekord. Igår slog t.ex. både Avanza och Nordnet sina tidigare transaktionsrekord för en dag. Man kan lätt dra slutsatsen att många småsparare hade likvider. Låt mig gissa att de sålde stora mängder aktier efter ett par dagars kraftigt börsras för att sedan köpa under den kraftiga stigningen dagen efter. Med enkel mattematik kan man uttrycka sig såhär: De som inte sålde under första dagens nedgång kan aldrig ha tjänat pengar på sina transaktioner. Det finns förstås aktier som kan undtas från detta generella exempel, men ser man bara till börsindexets minus- och plussiffror för de aktuella dagarna så är det nära nog sanningen.

Tänk på det nästa gång ni får PANIK !!