Man kan verkligen ställa sig frågan om huruvida detta paket som tagits fram kommer att vara tillräckligt. Vad jag förstått av debatten är paketet åtminstone så stort att det skulle kunna rädda Spanien, Portugal och Italien, och dessutom lämna lite pengar över. Sen har man utvidgat den utomeuropeiska krisfonden och samtidigt gjort den tillgänglig för EU-länder, även om det inte var den större delen av paketet. Vidare har IMF ställt upp med nödlån och dessutom har ECB gått med på att köpa statsobligationer genom andra banker.

Säga vad man vill om paketets storlek. Den riktiga styrkemätnigen var väl att EU klarade av att komma upp med något alls i denna storleksordning på bara en helg. Det tycker jag visar att man är allvarliga och handlingskraftiga i sin ståndpunkt att försvara både euron och hjälpa de europeiska länderna i nöd. Och just detta är väl den starkaste signalen man kunde förmedla.

Marknaderna i Asien har gått stigit mellan ca 1.2-2.7% på beskedet. De större marknaderna ligger i den nedre regionen av spannet och jag ser det som rätt naturligt att man inte vågar ta ut svängarna rejält förrän man sett utvecklingen i både Europa och USA. SnP Futures i USA pekar dock på över 3% och jag tror det kan ligga ett litet lättnadsrally i korten.

Nu återstår väl bara att se hur länge marknaden kommer att vara nöjd med detta. Något säger mig att det snart dyker upp nya spöken runt hörnet. Allt för att skapa volatilitet och oro på marknaden. Något som i princip alla stora finanshus, banker och mäklare tjänar grova pengar på.

Generellt har den senaste krisen fått upp mina ögon för handeln med CDS (Credit Default Swaps). Ju mer jag läser om detta desto sjukare tycker jag det hela framstår. Den som lånar ut pengar borde för det första ta ut den ränta som han tycker ger en fördelaktig risk/reward. Vad sedan andra utomstående parter har med detta att göra förstår jag inte. Hur sjukt är det inte att kunna satsa pengar som tredje part på huruvida ett lån mellan två andra parter kommer att hålla eller inte? Hur kommer det sig att Goldman Sachs som hjälpte grekerna att mygla i sina böcker har fått gå helt okritiserade ur krisen? Vad är det jag har missat? Varför spekuleras det inte i huruvida USA kommer att klara av att betala tillbaka hela sin statsskuld? Beror det på att de största bankerna och finanshusen är just amerikaner och har allt för mycket att förlora på att USA dukar under? Hur mycket skulle USA tjäna på att euron tokförsvagades om de själva var intresserade av att trycka nya pengar för att betala av sin enorma skuld med?

Som ni förstår, massor av frågor som vi nog aldrig får några tydliga svar på. Men för dagen kan vi i alla fall hoppas på viss uppgång och återhämtning. En liten tröst kan ju vara att JP Morgan har höjt riktkursen för Swedbank till 84 kr.