Många jag pratar med frågar om det är dags att börja oroa sig på riktigt eller inte, och visst är det en relevant fråga. På det stora hela tycker jag svaret hänger på en enda viktig frågeställning: Tror du att framtiden är positiv eller tillhör du domedagsprofeterna som tror att världen ska gå under? Måhända är frågeställnigen lite ledande, men mitt eget ställningstagande blir i alla fall uppenbart.

Tillhör man domedagsprofeterna, eller kanske är avlägsen släkting till en Aztekindian är förstås det enda rätta att hålla sig borta från aktier. Faktum är att om man inte ens tror på framtiden ska man väl inte spara alls. Då är det ju bäst att leva upp pengarna och njuta av dagen, Carpe Diem !!

För oss som tror att det kommer en morgondag och att det kan vara bra att spara eftersom “den som spar han har” ser framtiden allt annat än mörk ut. Bortser man från turbulensen på valutamarknaderna kan man konstatera att det allra mesta ur ett makroperspektiv faktiskt går frammåt. Företagens vinster har utvecklats enligt prognoserna och i  många fall bättre än prognoserna. Mycket talar för att vi kommer att få se en fortsatt förbättring i USA även om Kina är det land som temporärt kommer att öka osäkerheten bland placerarna. Förhoppningsvis kommer då USA och Sydamerika att kunna väga upp för eventuella tillfälliga inkomstbortfall i Asien. Sen har vi förstås problematiken kring EU och Euron. Det är förstås enorma problem som EU, och framförallt EMU står framför. Men är de “olösbara”? Nej, knappast. Möjligen behöver man sanera statsfinanserna här och var, men omöjligt att lösa är det inte. Faktum är att det är mycket få problem i världen som är omöjliga att lösa.

Personligen avskyr jag att höra någon säga “det är omöjligt”, oavsett vad det gäller för problem. Många människor har förmågan att fokusera på det svåra och det som för dem framstår som “omöjligt”. Andra människor är av naturen optimister, uppfinningsrika och rena problemlösningsmaskinerna. Se dig omkring, i din vänkrets eller på din arbetsplats. Jag slår vad om att 90% av de som styr din omgivning mest är “problemlösare” och inte människor som ofta använder uttrycket, “Det är omöjligt”. Jag träffade en gång på en cykelmekaniker som jag bad laga en broms på min cykel. Hans svar var, “Det är omöjligt”. Mitt svar blev att byta mekaniker och vips hade jag hittat en kille som löste mitt problem hur smidit som helst.

I min värld, en ganska ljus värld ur många aspekter, är många beslutsfattare just problemlösare. Jag hoppas och tror att EU’s ledare är just problemlösare. Annars borde de ha gallrats bort långt innan de kom till de höga befattningar de har. Självklart finns det säker en och annan som tycker att “det här ser svårt ut”. Men finns det någon som säger, “Det här är en omöjlig uppgift”? Jag vill tro att precis varenda EU-pamp som träffas över helgens EU-möte har inställningen, “Det här ska vi fanimej lösa på något sätt. Det svåra är inte att lösa problemet, utan att komma på den bästa lösningen”.

Den här bloggen kom till för över två år sedan i enda syfte att övertyga några ynka småsparare om att det var helt rätt tillfälle att investera på börsen just då. Idag är det inte lika uppenbart så att vi är på botten, men det är fullt väl lika uppenbart att ett köpläge befinner sig här. Oavsett om vi befinner oss på botten nu eller inte. Det går bara inte att tajma botten och topparna, men man kan öka sina odds. Den som köpt aktier varje månad rakt genom hela denna kris, och den som fortsätter göra så i åtminstone något år framåt, kommer att på sikt göra en mycket god affär. Det är jag helt övertygad om.

Alla kraftiga börsuppgångar skapar oro. Som jag skrev häromdagen är det inte bara jag som ibland känner att saker och ting går lite för bra för att vara sant. På en självuppfyllande marknad blir det dessutom verklighet förr eller senare. Skuldkrisen i Europa drog fram några svarta spöken som världen kanske rent av behövde för att få ur sig den oro som hade byggts upp latent. Att USA haft jättelika berg av skulder sedan långt tidigare var det ingen som brydde sig om, men att ett pytteland som Grekland har det svårt verkar kunna stjälpa hela finansmarknaden. Nu är det ju inta bara Grekland som hamnat i fokus, men jag betvivlar starkt att  hotet från PIIGS tillsammans skulle utgöra ett större hot mot världsekonomin än vad t.ex. USA allena gör.

Det är sant att USA har en konkurrenskraftig industri och att det på sikt borde gå att göra ganska mycket åt USA’s budgetunderskott, om man ville. T.ex. kunde man dra ner på försvarsutgifterna etc etc. På samma sätt är jag säker på att EU kommer att finna alternativ för hur EMU-sammarbetet ska kunna fortgå utan några stora bakslag. Självklart ligger det i allas intresse att samtliga finansspöken lyfts fram och kan förebygga framtida katastrofer så snart som möjligt. På sikt borde det, åtminstone i teorin, borga för en tryggare och stabilare finansmarknad.

För egen del har jag börjat fundera på hur sanktionerat korkad finansmarknaden är. Inte nog med att datorer får styra världens börser och orsaka bokstavligt kaos, utan man kan försäkra sig mot en försäkring som säkert kan försäkras av en ytterligare försäkring och så vidare. Många saker är långt sjukare än jag trodde och behöver nog adresseras så som nu görs.

Rätt insatser i rätt tid kommer att skapa stabilitet på sikt. Aktiemarknaden kommer att stiga med tiden, så som den alltid har gjort, men vi får kanske vänja oss vid en marknad som blir allt mer volatil än tidigare. I synnerhet med tanke på att aktiemarknaden blivit så mycket mer lättillgänglig för så många fler människor.

Min grundsyn är att börserna kommer att fortsätta uppåt även i år. Kanske behövdes en paus just nu. Men när allt kommer kring ökar företagens vinster och på sikt kan det skapa jobb. Jobb skapar inkomster som skapar konsumption och med tiden kommer samhällshjulen att börja snurra rejält igen. Jag tror inte att den nedgång vi ser nu är något annat än ett hack i kurvan, på precis samma sätt som hela jacket efter finanskrisen kommer att vara om 20 år. Då har vi säkert fått nya hack i kurvan, men trenden lär fortsatt vara uppåt i alla fall.

Tills vidare tycker jag man kan läsa en artikel i DI där Danske Bank ger sin syn på börsutvecklingen den kommande tiden. Artikeln läser ni här.