Tittar man på den historiska grafen över börsutvecklingen ser man att det hela tiden, med ganska jämna mellanrum, och i synnerhet efter kraftiga uppgångar, kommer dippar. Dessa är helt naturliga då det alltid infinner sig ett visst tvivel om huruvida det verkligen är rimligt att börsen stigit så mycket på sistone. Men när det visar sig i kvartalet efter att vinsterna håller i sig och kanske till och med ökar ingjuts nytt mod i investerarna och en ny fas uppåt påbörjas.

Såhär har det alltid varit och kommer alltid att förbli. Det dummaste man kan göra som småsparare är att bli nervös och låta känslorna ta över. Det finansiella systemet är för stort för att tillåtas gå under. Så oavsett om det är Grekland idag, Spanien imorgon eller någon annan stat någon annan gång så kommer placerare hela tiden utsättas för prövningar som påverkar portföljen.

Det är med denna filosofi som bakgrund som jag tycker det känns extra intressant att investera i aktier som ger bra direktavkastning. På så sätt kommer man hela tiden att ha tillgång till likvider som kan återinvesteras när bra tillfälle ges. Jag tror det kan vara ett vinnande koncept över tiden. Många före mig har investerat mycket framgångsriskt baserat på ungefär samma filosofi.