Har ni någonsin haft så mycket medvind i livet att det nästan känns för bra för att vara sant? Ibland när allt tycks gå ens väg får jag känslan av att jag kanske har det lite bättre än jag förtjänar. Just nu befinner jag mig inte där i livet, men jag tycker däremot att jag ser samma tendenser på börsen.

Om det inte fanns några orosmoment skulle börserna ticka uppåt konstant. Ingen skulle sälja några aktier utan alla skulle sitta lång på de innehav de trodde skulle stiga mest. Så idylliskt är det förstås inte. Folk behöver köpa och sälja. De som tar hem en vinst ger någon annan en chans att hoppa på ett tåg han förut missade och så vidare. Är det inte bostadskrasch i USA så är det skuldproblem i Europa. När väl Grekland fått sitt stöd drar Kina åter åt finanssystemet. Lägg därtill Australiens om vill införa särskilda gruvskatter och terrorhot i USA… Hela tiden dyker det upp anledningar för folk att sälja, varpå nya anledningar att köpa dyker upp för andra.

Förutom att skuldbergen är ett stort problem ser jag inga stora orosmoment just nu. Både stimulanspaketen och skulderna kommer hanteras med största försiktighet och enligt konstens alla regler för att dämpa oron på finansmarknaderna så mycket som möjligt. Risken att hela EU’s finanssystem ska braka ihop måste ändå vara minimal. Förr eller senare får väl England låna pengar av Kina och så vidare.

På sikt kommer börsen att vara högre värderad än 2007, även om det kan dröja ett tag. Min poäng är bara att det är omöjligt att förutspå när nästa rykande bil ska dyka upp i USA, eller när nästa land som har bluffat sig igenom EUs nålöga ska uppdagas etc etc. För oss småsparare ter det sig som en omöjlighet att förutspå dessa händelser, åtminstone tillräckligt snabbt för att hinna agerar före drakarna. Själv upptäcker jag stora nyheter genom att aktiekurser brukar falla kraftigt. Då går jag in och läser och ser vad som står på. Men då är det ju inte någon större vits att sälja av sina aktier heller.