Trots att alla fyra storbanker överträffade förväntningarna med råge kan jag bara konstatera att kommentarerna från analyshusen ännu lyser med sin frånvaro. Endast Placera.Nu lyckades få ut en köp-rekommendation på Swedbank direkt efter rapporten. Detta till trots har aktiviteten i bland finanshuset varit klart högre än vanligt. Både Enskilda och Handelsbanken handlar åtminstone frentiska mängder Swedbank-aktier. I ENS fall är det en trend som bara stärks då de har köpt enorma mängder det senaste kvartalet (därav spekulationerna om att det kanske var Cevian som köpt genom ENS).

Det är i vilket fall beklämmande att finansinstituten först positionerar sig själva innan de lämnar ut rekommendationerna. Jag kan bara gissa att det kommer att hagla in köprekar så snart de själva köpt färdigt. I detta fall tror jag dessutom att det blir just köprekar. Swedbank har redan traskat upp 7-8 kr sedan rapport och risken är att de rekar som kommer baseras på “nuvarande” kurs och kan således lika gärna hamna kring “neutral” som köp.

Jaja, vad säger man? På västfronten intet nytt, kanske…

Fotnot:
Nomura har en säljrek på Swedbank och Credit Suisse har höjt riktkursen på Handelsbanken till 185 kr och behåller således “underperform”. Beträffande Nordea har Credit Suisse höjt riktkurs till 70 kr med rekommendationen “neutral” medan Deutsche Bank har en riktkurs på 57 kr och rekommendationen “sälj”.