Som vanligt sitter småspararna och säljer ut stora mängder aktier så fort kursen stigit ett par kronor. Man kan ju fråga sig vad det ska vara bra för i längden. Syftet är ju uppenbart, att tjäna så mycket som möjligt eftersom man tror att kursen kommer gå ner inom kort igen.

Att investera i ett företag innebär att man också blir delägare i bolaget. Delägare i ett bolag borde man bara bli om man tror på företaget över en längre tid. Men tydligen så gäller inte detta speciellt många. De flesta drömmer om det snabba klippet som förmodligen lär låta vänta på sig.

Idag når Swedbank kursen 77:70 kr (a-aktien) och folk toksäljer. Låt oss se nu… för mer än 4 månader sedan köptes och såldes aktien för precis samma peng. Sedan dess har det gått två kvartalsrapporter, båda vilka pekat åt en markant trendförändring för banken. I mina ögon suddar den senaste rapporten i princip ut alla tvivel om ytterligare svårigheter och skenande kreditförluster. Nu har banken koll och återtåget mot att bli en stabil bank har bara börjat. Trots att denna rapport är den första i raden som på riktigt kan övertyga en hel rad stora placerare väljer alltså många småsparare att hoppa av tåget. Jag skulle snarare vilja påstå att nu, om någon gång, är tillfället att sitta kvar ett tag till. Dagarna efter en väldigt tydlig rapport som pekar uppåt kan väl inte vara det perfekta tillfället att hoppa av? Dessutom just som banken börjar tjäna pengar igen, och dessutom bara tjänar bråkdelen av vad alla vet att banken kommer att tjäna när väl alla kreditförluster är borta.

Jag tycker synd om de som hoppar av nu. Utifrån nya fakta i den senaste rapporten tycker jag att 85 kr vore det lägsta riktmärket någon borde vara villig att hoppa av på. I mina ögon borde kuresen leta sig upp på dessa nivåer redan innan nästa kvartalsrapport.