När nu äntligen soppan är ihoprörd av så många goda kockar vore det väl själva den om PIIGS ska komma och förstöra allt. Ändå kan jag inte låta bli att tänka på ett Buffet-citat som fritt översatt lyder:

“Om man befinner sig i en period av sitt liv där man vet att man kommer att vara nettoköpare av aktier är det helt ologiskt att önska sig en börsuppgång”.

Min första tanke är att jag inte skulle behöva köpa fler aktier om bara börsen fortsatte upp i all oändlighet. Men så går det förstås inte till. Däremot ligger det något i att jag inte vill köpa fler aktier. Jag inser nu att kapitalet jag samlat på mig genom de senaste årens fantastiska uppgång gjort att jag kommer att ha mer än jag behöver den dagen jag går i pension. Målet var att bli skuldfri, men nu ser det onekligen ut att bli mer än så över.

I vilket fall som helst undrar jag hur det kommer sig att så små och obetydliga länder som Grekland kan sätta sån enorm fart på ekonomin, i detta fall nedåt. Med största sannolikhet beror det på att marknaden håller på att utkristallisera en skock länder som alla har problem. Om nu många länder har tillräckligt stora problem finns det kanske inte tillräckligt med resurser i de andra länderna för att backa upp de som ställt till det för sig. Då skulle ytterligare en finansiell kollaps bli oundviklig.

När man sedan betänker att det är banker och institut som sitter och slår vad om huruvida vissa länder ska gå i konkurs eller inte så förefaller det mig märkligt att det är liknande institut som har lånat ut stora summor till just dessa länder. Det var väl Goldman Sachs som hade ett finger med i spelet när det kom till just Greklands finanser? Ironiskt nog gräver de alltså gravar åt varandra på detta sätt. Kanske en enormt slug plan av vissa institut för att minska konkurrensen på marknaden? Vi vet ju vilket blåsväder GSI hamnat i för en situation av liknande karaktär. Eftersom börsen är en självuppfyllande profetia lär det bli på precis det sätt som mest pengar är satsade. Vi får således hoppas att politikerna i EU har mer muskler att visa än vad de hittills har lyckats åstadkomma. En ny kollaps finns inte på kartan, som jag ser det, och kommer nog att undvikas till slut även om Tyskland i detta nu ser ut att få betala dyrt för att de inte haft bättre koll på u-länderna inom EU.

Någon journalist beskrev spekulationen mot länderna ungefär som detta: Det hela går ut på att din granne kan spekulera i huruvida ditt hus brinner ner. Dessutom tjänar han mycket stora pengar på att det faktiskt brinner ner.

Något är ju sjukt och jag tycker inte det vore orimligt att lagstifta bort spekulation i länders undergång. Aktier och bolag må vara en sak, men att satsa pengar på att varenda grek får bosätta sig i en olivtunna förefaller mig lite märkligt.

Mest tragiskt av allt är försås att mina aktier, som inte alls har ett dugg med fetaostnationen att göra, drabbas så hårt av oroligheterna kring greklands ekonomi. Men har man sett Bear Stearns kollaps och sedan även Lehman Brothers kollaps så inser man vilka ringar som kan spridas på en spegelblank yta. Tyvärr, får man säga, är det mycket vatten runt just Grekland.

Något säger mig att det är bäst att vika ihop laptoppen och inte öppna den förrän om tre månader. Men så länge kommer jag förstås inte kunna hålla mig.

Ett steg bak och två steg fram, så kommer börsen att utvecklas och ännu har vi inte sett några avvikelser från detta. Förhoppningsvis syr EU ihop ett räddningspaket illa kvickt och räddar alla grisar så att vi andra kan få återgå till att njuta av resan uppåt som Swedbank står inför.

Näst bästa scenario, om Buffet själv får välja, vore nog att börsen rasar samtidigt som innehaven ger utdelning nästa år, för vilka man åter kan köpa nya billiga aktier. Med över 30 år till pension vore det kanske inte så dumt med en krasch till.