Trelleborg överraskar genom att slå förväntningarna med bred marginal. Jag är lite konfunderad över att de inte släpper en positiv vinstvarning. Jag trodde nämligen att alla börsbolag borde göra detta om de ser att resultatet avviker med mer än 10% från marknadens förväntningar. Oavsett åt vilket håll det är. I vilket fall som helst drar detta med sig hela fordonssektorn uppåt. Autoliv, Trelleborg, Haldex och Volvo hör till vinnarna.

Volvo har haft en stadig klättring från 60kr de senaste 45 dagarna och når nya årshögsta idag på 83,45 kr. Utsikterna ser minst sagt ljusa ut för bolaget om konjunkturoptimisterna nu får rätt i att vi definitivt är påväg att få ett nytt uppsving.

Ett bakslag lär komma i takt med att stimulanspaketen världen över dras in, men eftersom det är omöjligt att sia om detta är det förstås lika bra att bara ligga lång och sitta still i båten ett tag till. Jag skulle bli oerhört förvånad om inte börsen fortsätter uppåt de närmaste månaderna givet de otroliga rapporterna vi hittills fått, trots att estimaten redan skruvats upp ganska rejält inför rapportsäsongen.

Blankningen på börsen har ökat och ligger nu på strax under 400 miljoner aktier, vilket är klart högre än snittet men långt under de mest extrema veckorna. Risken finns nu att blankare tvingas elda på kursuppgången genom att köpa tillbaka sina aktier. Då finns risken för en fin topp och en mindre sättning. Åter lär det dock vara enklast att bara sitta still och njuta av åren som kommer.