… av världen får en förkylning. Känns uttrycket igen?

Att Goldman Sachs nu hamnar i blåsväder är knappast något som påverkar de svenska bolagen i någon större utsträckning. Men eftersom finansoro hela tiden har en tendens att sprida sig som pesten kan man förstås inte utesluta att det blir en kortvarig sättning.

Personligen ser jag det som bra att det åtminstone sammanfaller med rapportperioden vilket då, i bästa fall, kan agera lite motvikt till det negativa nyhetsflödet. Skulle det bli någon större sättning är det väl bara att tacka och ta emot och hoppas att nästa lön hinner trilla in på kontot innan alla andra upptäcker att det är köpläge. För än så länge kan man inte tolka eventuella dippar som något annat än rena köptillfällen, i synnerhet om bolag som redan rapporterat, t.ex. Scania, SKF och Autoliv skulle dras med i fallet.

Klart viktigast på agendan är i alla fall den amerikanska husstatistiken som släpps på fredag.

Flygtrafiken börjar dra igång igen. Frågan är väl om man vill vara bland dem passagerare som nätt och jämt kommer med ett flyg som får starttillstånd, om man vill vara den som åker först söderut, sedan vänder och åker över askmolnen för att slutligen vända ånyo och flyga in för landning under askmolnen? Jag är inte flygrädd, men heller inte galen.