Det är inte så lätt att hinna med bloggandet när man är föräldraledig. Den som tror att man då har all tid i världen begår ett stort misstag som han eller hon förmodligen inte kommer att inse förrän den dag han eller hon själv blir förälder.

Jag noterar med glädje att besöksantalet på bloggen trots detta är stort, vilket betyder att det faktiskt finns en hel del folk som bryr sig om bloggen, trots att jag bara skriver om mina egna tankar och funderingar.

Nog med ursäkter nu!

Den senaste tiden har bankerna i USA gått oerhört bra. Även de dagar då index har gått ner har bankerna stått emot väl och till och med ökat rejält. Detta gäller inte minst Bank of America, Goldman Sachs och Citigrioup. Nu börjar investerarna förvänta sig att även bankerna kommer att kunna visa rejäla resultatförbättringar. Alltså även banker som tidigare tagit emot statligt stöd etc.

För mig blir det svårt att undvika liknelsen med Swedbank. Förvissor har banken varit illa ute, och förvisso har kursen varit enormt nedtryckt. Till på köpet är det så att resultaten minst sagt har varit nere i botten. Men i USA tror man alltså att denna trend är på väg att vända. På samma sätt tror jag att det håller på att vända även på den svenska marknaden.

SHB höjde sin riktkurs från 67 till 70 kr idag. Mig veterligen höjde de för inte så värst många månader sedan riktkursen till 84 kr, men någonstans på vägen måste de ha sänkt kursen igen, och det måste jag ha missat. I vilket fall som helst höjer de resultatestimaten för 2010 till över en miljard, vilket alltså är 90% över de estimat som gäller för konsensus. En miljard är något i linje med vad jag själv trott, och en bit under vad jag hoppas på. Jag tror inte det är en ren omöjlighet att banken skulle kunna visa 2.5 miljarder i vinst om de ville. Allt lär ju handla om hur mycket de planerar att fortsätta reservera för kommande förluster.

Påängen är den att enbart det förbättrade resultatet, allt annat lika, kommer att räcka för att Swedbanks aktiekurs ska kunna värderas upp, och det rätt rejält, även om man alltså inte räknar med någon som helst tillväxt. Här uppstår en skillnad i jämförelsen med t.ex. SHB som börjar få en ganska hög värdering i dagsläget. Men där anser investerarna att det finns tillväxtmöjligheter som motiverar kursuppgången.

En vacker dag kommer Baltikum bli en bra investering och den dagen finns det rejäl tillväxt att hämta därifrån. Fram till den dagen, om det så tar 5-10 år kommer det bli fullgod avkastning i denna aktie sålänge de stora förlusterna skrivits av och banken åter kan tjäna 15-20 miljarder/år.