Diamyd Medical annonserar idag att man tar in 35 miljoner kr i en riktad nyemission. Detta förefaller mig mycket märkligt.

Det finns idag 27.3 miljoner aktier i bolaget. Den riktade NE avser nästan 300k nya aktier och ger ett pris på ca 120 kr/aktie.

Det som gör mig helt förbryllad är att bolaget först haussar sig själva, sedan beställer en analys av Redeye, därefter haussar man sig själva ännu mer. Bolaget gjorde nyligen en nyemission och fick in en massa pengar. Kort därefter började ledningen prata om up-front-betalningar i 40-miljoners-klassen, sedan haussade man sig ännu mer och slog sig för bröstet då man fick särläkemedelsstatus i USA. Allt detta för att mycket kort, läs: MYCKET KORT, därefter annonsera att man gjort en riktad nyemission som man inte knystat ett ljud om till marknaden. På denna nyhet stiger dessutom kursen med 5% i stigande stund och säkert ännu mer vad det lider???

Bolaget tar in 35 miljoner kronor. Vad ska de använda dessaa till? De säger själva att dessa pengar kommer att underlätta för bolaget när tillfälligheter och kapitalbehov uppstår, vilket förstås är självklart, men knappast en trovärdig värdering till varför man inte låter aktieägarna gå in med kapitalet. Det är ju inte så att Diamyd står inför en nära förestående kapitalintensiv insats, eller?

Ni som tvivlar på det jag nu skriver: Jag kritiserar inte att de behöver pengar då jag tror att det är mycket långt kvar till det att det blir några rejäla intäkter för bolaget. Dessutom kan det vara fint med en större ägare som är mer långsiktig och som kan vara med vid kommande nyemissioner etc. Men varför plockar man inte kapitalet av befintliga aktieägare? Är man rädd för att kursen ska sjunka? Vill inte ledningen att kursen ska sjunka så att de kan köpa ännu fler billiga aktier? Dessutom är inte en ny ägare med 300k aktier speciellt “stor”. Om bolaget är så fantastiskt som ledningen säger så borde det ligga i allas intresse att hålla nere aktiekursen lite till, åtminstone några månader så att alla hinner köpa lite fler aktier.

Jag får inte ihop ekvationen just nu. Med lite tid kanske pusselbitarna faller på plats. Men just nu är hela ledningen lite av ett mysterium för mig.