De warranter jag köpt har gått otroligt bra på sistone. Nokiawarranten jag senast köpte var upp över 100% fram till gårdagens stängning. Idag har dock Nokia backat och likaså warranterna. Däremot fortsätter Volvo upp. Kanske beroende på Deutsche Bank’s senaste köprek och höjda riktkurs till 90 kr. Eftersom jag tror att Nokia har en både snabbare och mer nära förestående resa upp än Volvo väljer jag att ta hem vinsten på min Volvowarrant. Den summeras till närmare 65%, inte illa för ett par veckors arbete. Hälften av pengarna har jag köpt fler nokiawarranter för. Detta då Nokia backar idag men fortfarande befinner sig i ett gynnsamt läge. Jag tror att aktien backar mer än övriga börsen som resultat på att den stigit kraftigt på sistone och att folk därmed vill säkra sina vinster. Det brukar oftast betyda att när väl börsen vänder upp igen fortsätter det som steg innan desto kraftigare uppåt. Men för att ta det säkra före det osäkra väljer jag alltså att bara gå in med hälften av kapitalet. Backar aktien ännu mer så går jag in med resten.

Något jag lärt mig av warranter är att verkligen ta hem vinsten när man tror att aktien står inför en liten rekyl, om så än ganska liten rekyl. Warranter ska man jobba kortsiktigt med och endast när man tycker att en aktie är extremt nedtryckt utan skäl.

Mina Nokiawarranter har jag bestämt mig för att behålla över Q1-rapporten. Jag tror att den senaste stigningen närmast kan förklaras av två saker:

1. Hela telekombranschen verkar ha fått ett uppsving på sistone och kanske är det sektorrotation bland investerare som driver upp kurserna lite. Det verkar annars lite märkligt att både Motorola och LG, för att inte också nämna Ericsson, skulle ha fått det samstämmiga uppsving de annars fått.
2. Nokia levererade förra kvartalet en mycket bättre rapport än väntat. Efter att ha studerat bolaget lite närmare tror jag inte att rapporten var överdrivet uppdrivande, utan snarare var förväntningarna efter föregående rapport för lågt ställda. Det betyder att Nokia lär kunna leverera ett resultat i paritet med förra rapporten, eller förmodligen något bättre i Q1.

Jag tror och hoppas att Nokia använde lågkonjunkturen till att omstrukturera bolaget och förbereda bolaget för kommande högkonjunktur. Någonstans måste dessa engångskostnader belasta balansräkningen och en stor del verkar ha hamnat bakom oss. Hur som helst kommer första rapoprten för 2010 att bli ganska vägledande om varthän bolaget är på väg.

Skulle Q1 innebära ett lyft för aktien kommer warranterna att stiga ganska mycket i värde. Planen är att då sälja warranterna och införliva dessa pengar i mer beständiga Nokia-aktier istället.