Att sprida rykten som inte är sanna vore inte bara dumt, utan även elakt. Att däremot berätta om rykten som redan florerar måste vara okej. Hur som helst skriver Affärsvärlden idag att det ryktas om att DNB Nor skulle vara intresserade av Swedbank och att det skulle kunna vara en förklaring till den kraftiga uppgången (läs artikeln här). Jag har inte kikat nämare på DNB Nor men tycker att det spontant känns som en lite för liten spelare för att köpa upp Swedbank. Men jag ska kika närmare på banken och återkommer säkert med mer info. Tillbaka till ryktet: Även TV4 rapporterar i ekonominyheterna om att det går rykten om fusion i banksektorn, men nämner däremot inga namn.

Själv trodde jag att det var brända blankare som började sky elden som satte fart på kursen idag, men det är möjligt att jag har fel. Å andra sidan så finns det väl inget som blankare skulle vara så rädda för som att det skulle komma ett bud på Swedbank? Ni kanske minns hur det gick för den tyske finansmannen Adolf Merckle som spekulerade i nedgång i VolksWagens aktie? Om inte, läs gärna här.

Nu vill inte jag bli beskylld för att sprida falska rykten utan vill endast påpeka att denna blogg vid flertalet tillfällen påpekat att Swedbank vore ett mycket billigt byte. Trots att kursen kommit upp sig rejält vore det fortfarande en fantastisk affär för vilken storbank som helst, i synnerhet de med intresse att expandera österut någon dag. Skulle man se bortom strukturella förhinder skulle fusioner mellan Swedbank och nästan vilken annan skandinavisk bank som helst vara ganska trolig, t.ex. Nordea, DNB Nor, Danske Bank och SEB. I Nordea’s fall kan det, liksom för många stora utländska banker, vara tal om uppköp snarare än fusion.

Hur som helst, den som lever får se.