P/E står för Price/Earnings och är en kvot mellan vad aktien kostar/vinst per aktie. Genom att ta denna kvot får man en multipel som i princip talar om hur många år det tar innan man har fått igen de pengar man satsat. P/E-talet i sig själv kan vara intressant för att se värderingen av de framtida vinsterna. Ett högt P/E-tal visar att man förväntar sig höga vinste i många år framöver. Ett lågt P/E visar förmodligen att marknaden tror på fallande vinster framöver.
P/E-talet är i synnerhet användbart om man bestämt sig för att köpa aktier i en viss bransch men inte i vilken aktie. Då kan man snabbt jämföra de olika bolagen och få en överskådlig blick över vilka bolag som värderas högst. När man sedan tagit reda på varför bolagen värderas olika högt kan man bestämma sig. Det händer ofta att skandaler, tillfälliga tillkortakommanden etc trycker ner aktiekursen onödigt mycket, och då sjunker förstås kvoten också. I andra fall kan det vara att man förväntar sig lägre framtida vinster.
T.ex. Enligt Avanza värderas Boliden till ett P/E på 9.56 medan Lundin Mining har ett P/E på -3.6 baserat på 2009 års resultat. I Bolidens fall gjorde man vinst för 2009 medan Lundin Mining gick med förlust. Eftersom förlust blir en negativ vinst blir också kvoten negativ. Eftersom aktier värderas på framtiden ska man därför snarare titta på de P/E-tal man får om man gissar 2010 års vinst. Jag vet inte vad dessa ligger på, men jag tror att Boliden ligger kring P/E 9 och Lundin Mining kring P/E 5, alltså klart lägre än Boliden. Varför kan man fråga sig? För det första har Boliden en av marknaden ansedd stabilare ledning och är ett mer “välskött” bolag, vilket ju också vinsterna för2009 återspeglar. Dessutom sitter Lundin Mining på en gruva som bara väntas överleva i ca 5 år till varför värdet av de framtida vinsterna också värderas lägre.
Tillväxtbolag som antas växa mycket i många år kan ha väldigt höga P/E-tal. Börsens undantag som i viss mån bekräftar regeln är HM som har ett P/E-tal på över 20, men som faktiskt lever upp till det då man hela tiden klarar av att expandera och öppna nya butiker. Skulle HM drabbas av en flerårig formsvacka skulle värderingen förmodligen raseras.
Tittar man på bankerna som är stabila kassakossor med få expensionsmöjligheter blir P/E-talen också lägre. Så i mångt och mycket kan man förutom framtida vinster räkna in framtida expensioner och utvecklingsmöjligheter i P/E-talen.
P/E-talet kan vara ett av de mest använda nyckeltalen när man jämför aktier, i synnerhet om man jämför aktier i samma bransch. Det blir inte rättvist att jämföra olika branscher då de har olika förutsättningar. T.ex. är telkom en bransch som förväntas ha ganska stora expansionsmöjligheter.
Jag tror att alla börsmäklare har listat vad de olika nyckeltalen står för, och om inte annat så har ni en liten guide här. Klicka i menyn till vänster för att läsa om flera olika nyckeltal.
ilias said:
Jätte bra svar! DU är riktigt duktig!!!! =)
Men texten försvinner lite åt höger o det blir då uncomplete meningar.. =)
Bara en heads up =)
Pilsnernils said:
Kul att du uppskattar svaret. Jag förstår inte riktigt vad du menar med att texten försvinner? Kör du Internet Explorer 8.0 måste du aktivera “kompatibilitetsvy”, kan det vara där problemet ligger?
Framtiden said:
Du måste lära dig att det är resultat efter skatt som räknas i det långa loppet.
LUMI handlas idag till cirka 33 ggr föregående års nettoresultat.
Om bolaget i framtiden snittar 375 M SEK netto per kvartal ger det en årlig vinst på hela 1,5 MDR SEK ELLER 12 GGR NUVARANDE MCAP (18 000 000 000 vid 600 miljoner aktiern fully diluted).
Om de höjer resultatet till 450 M SEK NETTO PER KVARTAL NÄR TENKE GÅR PÅ FULL PRODUKTION 2012 ELLER SENARE GER DET EN ÅRSVINST PÅ HELA 1,8 MDR SEK. Då kan aktien kanske stå i 40 SEK (MCAP 24 MDR SEK) – handlas till 13 ggr det årets vinst.
Metallpriserna och produktionsvolymerna bestämmer hur högt bolaget kan nå…
Pilsnernils said:
Hej Framtiden, och tack för lektionen. Jag är medveten om att det är resultatet efter skatt som är väsentligt men eftersom jag inte har en susning om hur mycket skatt bolaget betalar är det ju enklare att säga att jag räknar “före skatt” och låta den som vill lära sig använda P/E-tal själv räkna fram det rätta värdet. Klart detta kunde klargjorts i inlägget, men så kvick var jag inte vid tidpunkten då jag skrev det.
Det som är kul med att skriva på nätet är att mycket av kritiken faktiskt är rätt konstruktiv. Som författare till inläggen lär man sig vikten av att vara tydlig och pedagogisk, något jag kan bli bättre på. Men ibland går det också så fort att skriva att man inte tänker hela vägen fram, i synnerhet som detta med aktier inte är en försörjning på heltid.
Lennart said:
Vet inte om du läst “intelligent investor” av Benjamin Graham, men han varnar för att ta fram P/E tal genom att “gissa” sig till nästa års vinst. För vem vet vad den blir? Istället tar han medel P/E för fem sex år bakåt i tiden.
bra blog, har en annan jag följer men lägger nog till den här också.
Pilsnernils said:
Hej Lennart, Just den boken verkar uppenbarligen vara något av investerarnas bibel och jag har absolut för avsikt att läsa den så fort jag får lite tid över. Småbarnsåren och bloggandet, i kombination med ett vanligt jobb tenderar dock att begränsa fritiden en hel del.
Beträffande mitt inlägg om P/E-tal så tror jag hela inlägget missförstods av rätt många. Det var nämligen en läsare som undrade vad P/E-tal var för något, och jag svarade då att det var en så bra fråga att jag tyckte det kunde få bli ett eget inlägg. Med facit i hand skulle jag ha valt helt andra exempel och definitivt varit mer pedagogisk. Värt att nämnas kan vara att jag verkligen försökte vara just pedagogisk… Men blogg är blogg, och ibland går det alldeles för fort.
Tack för att du vill fortsätta läsa. Det är alltid jättekul när någon gillar det man skriver och det är ju under den förhoppningen man orkar fortsätta.