Det högintressanta ämnet i dagens media verkar vara bostadsprisernas utveckling. Det verkar vara så att allt fler sammstämmigt skriker att vi är på väg mot en bubbla som kommer att rasera och att prissättningen på marknaden kan bli uppemot 40%. Jag förnekar inte det faktum att många hushåll kommer att få svårigheter om räntorna traskar upp mot 7% eller en bra bit däröver, vilket är högst rimligt att anta. Vilket ovillkorligen kommer att få effekter på bostadsmarknaden. Sen tycker jag inte det är lika lätt att säga om det kommer att drabba Stockholm eller andra delar av landet värst. I Stockholm har man vant sig vid en hög skuldsättningsgrad då det inte sällan är enda sättet att få tag på en bostad överhuvudtaget, och vore det inte för ett en och annan riskerar att få betalningssvårigheter kunde en korrektion på marknaden lika gärna passera obemärkt. För sålänge man behöver en bostad att bo i så spelar det ju inte så stor roll om den kostar 5 miljoner eller 4 miljoner. Inte heller spelar det någon roll om man tänker byta bostad. Förmodligen kan det snarare bli så att de som byter upp sig kan tjäna mest på bytet. Sådana tendenser såg vi ju för ett år sedan.
Förutom att trycket på bostäder i Stockholm är väldigt högt verkar det också som om allt fler är villiga att lägga allt större del av lönen på just boendet. Även inredningsprogram och renoveringsprogram lär ha bidragit till att öka bolånetagarnas skuldsättningsgrad så till vida att allt fler vill renovera och göra fint hemma.
Alla undersökningar pekar mot att skuldsättningsgraden ökar i hela landet. Framförallt är det förstås i storstadsregionerna och dessutom är ökningen störst i yngre åldrar. De som klagar allra mest över den höga skuldsättningen tycks vara politikerna och finansmännen som styr Sverige, dvs de som sitter på makten att göra förändringarna och som själva inte kommer att få några problem med amorteringarna. De flesta av dem har förutom höga löner dessutom haft förmånen att köpa sina bostäder i en tid då prisbilden var markant mycket lägre och har därmed haft möjlighet att skuldsätta sig mindre och amortera på lånen. Säg den som köper en bostad för 5 miljoner idag och sedan anser att det finns en mening med att amortera en tusenlapp i månaden i resten av sitt liv? Njae, inte troligt va? Är man dessutom ung, knappt har råd att köpa en lägenhet alls och tvingas amortera så kan det bli ännu svårare att köpa sin första bostad. Vad tycker politikerna att man ska göra åt folk som sitter i den situationen? Har ni hört någon kommentera detta överhuvudtaget? Byggs det nya bostäder speciellt avsedda för ungdomar med låga inkomster? Ska man bo hemma tills man blir 35? Är det bara de som redan har rika föräldrar som ska kunna köpa en bostad överhuvudtaget?
Självklart är det ett mycket svårt dilemma som politiker och finansmän nu måste ta tag i och jag avundas ingen av dem. Jag har inte ens någon direkt åsikt i frågan mer än att jag tror att det antingen blir ett samhällsproblem eller inget problem alls. Det har redan gått så långt att det kommer att bli en stor kris om det blir en kris. Däremot tycker jag att debatten är ganska onyanserad. Det handlar bara om hur de som redan har bostad ska kunna behålla dem. Alla ungdomar som snart vill flytta hemifrån kommer inte att kunna göra det, men det är tydligen inte något som någon verkar bry sig om.
Davo said:
Hej… Rent stilmässigt blev bloggen grymt snygg i den nya skepnaden. Men tyvärr också mkt svårare, otydligare att läsa.
Kör med vit text, eller byt bakgrund.
Pilsnernils said:
Hej Davo, visst blev den snyggare. Har testat vit färg nu och håller med dig om att det faktiskt blir mer lättläst. Märkligt nog blir texten jag skriver också vit och mot den bakgrund som redan är vit så ser jag inte ett skvatt… hmmm… ska se om jag kan lösa detta på något bra sätt. Tack för synpunkten i alla fall.
AC said:
“För sålänge man behöver en bostad att bo i så spelar det ju inte så stor roll om den kostar 5 miljoner eller 4 miljoner.”
Dette låter som en replik från en gjeldsslave i Lyxfällan.
Pilsnernils said:
Ha ha, ja, jag tror jag förstår vad du menar. När jag läser om det ser det ju ganska kul ut. Det jag menar är att vi som redan har ett boende och inte har för avsikt att köpa något mindre knappast kan göra något åt situationen mer än att se till att vi kan betala högre räntor. Vill man sedan byta upp eller ner sig så kommer ju det nya objektet också att påverkas av det nya prisläget, därav spelar det inte så stor roll vad boendet är värt sålänge man kan betala för sig. Så jag antar att det till slut handlar om vid vilken tidpunkt man helt enkelt var tvungen att gå in på marknaden.
Man kan ju skala ner problemet och jämföra med ett bil- eller datorköp. Alla vet att det är en dålig affär, men när man måste ha den så är det ju bara att köpa och inte se tillbaka, sålänge man har råd att köpa vill säga. Med bostadsmarknaden finns i alla fall möjligheten att priserna stiger vad det lider.
AC said:
Jag forstår hur du resornerar, dock er det så at mycket lån er mycket lån som ska betales tilbake. Sedan 1995 har huspriser i Sverige hatt en makalös reell värdeökning och månge tror at dette fortsätter i all framtid och at dom då kan byte ned seg. Tyvärr er det en stor risk at ta.
Pilsnernils said:
Visst har du rätt, samtidigt spelar det för den stora massan ingen större roll om ett hus kostar 2 eller 4 miljoner eftersom man aldrig kommer att klara av att betala tillbaka det i alla fall. De allra flesta svenskar kommer knappt ens att klara av att betala tillbaka sina studielån under sin livstid, och dessa lär ändå bara vara i storleksordningen en kvarts miljon kronor. Så de allra flesta lever nog i nuet och funderar inte så mycket på framtiden. För visst lär det vara många som vid något tillfälle tvingas sälja sina hus när de upptäcker att pensionerna inte längre räcker till. En annan konsekvens kan vara att merparten tvingas jobba betydligt längre än till 65 års ålder. Detta är rätt vanligt i USA redan idag. Jag hade förmånen att besöka Disney World för några månader sedan och slogs av att det inte bara var många pensionärer som jobbade vid attraktionerna och biljettluckorna, utan även väldigt många vita. Av någon anledning kom jag på mig själv med att tycka att det var lite “annorlunda”. Ser jag tillbaka nu så inser jag förstås att det inte är så konstigt.
ilias said:
jag hoppas verkligen att det blir en ENORM bostads bubbla….
då tänker jag ta lån och köpa en lägenhet.. hyra ut den.. och betala av lånet med hyran ja får, och så får man förhoppningsvis lite pengar över!!!
eller va säger du?? =P
Pilsnernils said:
Jag säger att: ska man följa reglerna får man bara ta ut skälig hyra. Hyr man ut möblerat brukar det anses vara ca 10% över avgiften för bostadsrätten, alltså i praktiken inte ens tillräckligt för att betala räntorna på lånen. Men så är det bara vad reglerna säger… Om man inte följer dessa kan hyresvärden, flera år i efterhand, kräva kompensation för att de betalat överdrivet hög hyra. Summa kardemumma: Ingen bra idé. Bättre att köpa billiga aktier eftersom en stor bostadsbubbla förmodligen kommer att orsaka viss börsfrossa. Mao, sälj aktierna när du tror att bubblan inträffar, avvakta fallet, gå in igen. Då slipper du låna pengar och kan köpa en massa fler aktier. Sorry för tråkigt svar :o)