SHB lämnade i morse sin rapport och man kan väl säga att den prickade prognoserna så exakt man kan förvänta sig. Överallt är det belopp på ett par hundra miljoner som antingen är större eller lägre än väntat som sedan tar ut sig. När man pratar om miljardbelopp är det förstås inget att hänga upp sig på.

Däremot vittnar SHB om att utlåningsvolymerna på bostadsrätter i Sverige fortsätter att öka. Samtidigt minskade kreditförlusterna i Sverige med nästan 50% medan de ökade med nästan 100% i utlandet. För SHB rör det sig dock fortfarande om förluster som ligger i storleksordningen 0.5 miljarder SEK och därmed långt mindre än för SEB och Swedbank.

På det stora hela tjänar banken mycket stora pengar och har även råd att höja utdelningen från 7 kr till 8 kr. Det är bra direktavkastning för en svensk bankaktie som går att köpa för under 200 kr i dagsläget. Men vad viktigare är: SHB visar på samma trend som de övriga bankerna med avtagande kreditförluster på hemmaplan samtidigt som intjäningsförmågan ligger på nivåer som också motsvaras av de andra bankerna. Det betyder för Swedbanks del att trenden bekräftas och att även Swedbank’s värdering kommer att justeras rejält den dag man är helt säker på att alla förluster i Baltikum är borta. Det är i praktiken det enda orosmolnet på Swedbanks himmel just nu.