Den som investerar på lång sikt, och då menar jag minst flera års sikt, kan med fördel kika på det mycket omtalade Diabetesföretaget Diamyd. Jag tillhör dem som tror att diabetes kommer att bli en mycket vanlig och utbredd sjukdom. Den utveckling som vi går mot talar för just detta. Ser man på USA kan man konstatera att antalet diabetesfall bokstavligen har exploderat i takt med att dagligkosten har försämrats. Ser man på Europa så är utvecklingen i USA precis vad man kan förvänta sig kommer även hit. Ser man vidare på Asien kan man konstatera att även de börja anamma den västerländska kulturen i allt högre omfattning och i takt med att de blir mer välbeställda kommer matvanorna att förändras ännu mer.

Efter att nyligen ha varit i ropet har Diamyds kurs rusat extremt snabbt på börsen. Att VD ofta uttalar sig mycket positivt om den framtida bolagsutvecklingen hjälper förstås till att haussa kursen rätt rejält. När vi nu ser tendenser till vinsthemtagningar kan det vara så att ett köpläge uppenbarar sig. Kursen ser ut att ha gått ner nästan 30% på sistone och lämnar därmed en uppsida på nästan 50% om kurserna skulle leta sig tillbaka till de haussade nivåerna. Jag tror fortfarande inte det är läge. För ett litet bolag som Diamyd är det inte ovanligt med kursfall på 50% eller mer, innan det ånyo kommer nyheter från ledningen som gör folk påminda om “racet” som en gång var.

Diamyd är i alla fall ett bolag för den mycket långsiktige att hålla ögonen på och jag lär få anledning att skriva mer om bolaget vad det lider. Den som däremot vill veta mer kan med fördel läsa Lou Mannheims blogg “fundamentalanalysbloggen” där en hel del intressant information om bolaget finns att läsa. För övrigt kan jag nämna att jag själv tycker att “Fundamentalanalysbloggen” är en av de absolut mest läsvärda bloggarna på nätet och jag läser den själv varje dag.

Jag inleder jag min bevakning av bolaget från dessa nivåer och ska försöka sätta mig in i bolaget ännu mer den kommande tiden. Det är nog läge att snart gå in med en första liten chanspost som man sedan kan öka i takt med att priset på aktien faller. Men riktigt där är jag inte ännu. Först måste jag bli påläst om bolaget.