Kina drar i bromsen och metallaktierna faller som furor. Boliden släppte sin rapport som var 9% under konsensus estimat. Istället för 1.3 miljarder tjänade man nämligen bara 1.2 miljarder.

Hur sjuk och kortsiktig är inte denna värld? Någon sa att börsen prisar in vad som ska hända ca 6 månader i förväg. Det stämmer inte. Momentant prisar den in långt längre tid än så utan att värdera in fundamenta. Boliden, som jag skrev tidigare lämpligan har haussats av alla, dippade ner till 89 kr i samband med rapporten. Istället för att haussa den som analytikerna gjorde vid 110 kr är det nu som köpläget råder.

Boliden ändrar nu sina finansiella mål. Framförallt vidtar bolaget åtgärder för att bättre kunna parera kommande lågkonjunkturer. Trots de senaste årens goda vinster var ju Boliden rätt illa ute och marknaden prisade länge in en nyemission. Sådana hot tycks nu vara definitivt avvärjda för denna gång och förhoppningsvis kommer bolaget ha en ännu högre beredskap vid nästa lågkonjunktur.

Den som vill ha Boliden men som inte vågat gå in ska köpa den NU för 90 kr. På ett par års sikt är det en fantastisk affär. Men självklart kan man alltid vänta några dagar och se om inte Kina, PIGS och nån som nyser kan få kurserna att tryckas ner ännu mer. En liten post redan idag är dock nog på plats. Boliden vände trots allt en förlust på 500 miljoner från föregående års kvartal till en vinst på långt över en miljard. När väl konjunkturen tar fart igen kommer bolaget ganska självklart att tjäna rätt många miljarder per år. Vänta och se om ni inte tror mig.