Jojo, jag säger då det. SAS är väl uppe i tre nyemissioner den “senaste” tiden. SAS framstår mer och mer som ett stort svart hål som verkar vara omöjligt att få på fötter. Senast igår var det norska staten som uttalade sig och sade att man inte var beredda att skjuta till mer pengar till bolaget. Det bådar inte gott när även de mest trogna ägarna har fått nog. Det kanske är läge att casha hem sina flygpoäng nu?
Nyemission i SAS
09 Tuesday Feb 2010
Posted Börsen
in
Davo said:
Tjena
Måste kolla med dig! Hur funkar det?
Jag har Aktie X, inköp 100sek,
lägger stopploss på 90sek. Helt plötsligt säljer någon kl 17.15, 10 aktier för 80sek när övriga sälj hela dagen legat runt 115sek. Ryker mina genom stop lossen då?
Typ 2: Mina SWEminilong med stop loss 59,40.
Nu har det varit två dagar i rad där det under sista 5 minuterna ligger sälj på 54-56sek. Tekniskt fel eller? Vilketfall som helst, ryker mina minilongar
om ngn plötsligt lägger en säljpost på detta sättet?
Pilsnernils said:
Hej Davo,
I princip räcker det med en enda försäljning på 80 kr för att din stopp-loss ska lösa ut och att du då säljer till underpris. I realiteten fungerar det dock inte så. Alla handelssystem, mig veterligen, kommer att reagera om säljkursen avviker med viss procent från “nuvarande” kurs. Därmed skulle säljaren till de 80kr-aktierna få en varningsflagg först om att hans order avviker med mer än säg 15%. Om han ändå väljer att sälja tror jag faktiskt att ordern går till “bästa pris”, dvs att han får så mycket betalt som förste köpare är villig att betala, vilket alltså med största sannolikhet är mer än 80 kr.
Om man vill fördjupa sig i stopp loss så är det så att man har två villkor i en stopp-loss (oftast har man två). Dels ett triggervillkor och sedan ett avvikelsevillkor. I ditt fall skulle 90 kr vara triggern, och sedan skulle du ange hur många procent du från detta du är villig att sälja dina aktier för.
Om du då sätter t.ex.5% som villkor kommer dina aktier att säljas sålänge kursen befinner sig mellan 86-90 kr, dvs med 5% marginal från din trigger.
Handlar du i en aktie med hög likviditet så är det knappast någon risk att du måste sänka dig så långt som till 5% för att ordern ska gå igenom. Det räcker nog med 1%.
Vidare, det finns jättemånga typer av stopp-loss som man kan använda utöver den enklaste, alltså den beskriven ovan. T.ex. kan du låta dina aktier följa med kursen upp sålänge kursen går just upp, för att sedan, när priset dippat en viss procent från högsta nivån säljas per automatik. Kan vara ganska effektivt faktiskt. Säg att din aktie redan nått din målkurs med att du känner att den har mer att ge. Då kan du villkora din stopp loss med att den först ska utlösas när kursen dippat minst 5% från sitt toppvärde. Likadant kan du göra åt andra hållet. Om en aktie du vill ha håller på att falla, kan du lägga en köp-stopp-loss som säger att du bevakar aktiens nedgång, men så fort den rekylerat upp minst 5% från sin “botten” så vill du köpa.
Detta med stopp-loss är mycket klurigt dock, i synnerhet som volatiliteten i många bolag kan vara väldigt hög. Många som lägger sina stopp-loss lägger dem så tight att en vanlig handelsdag kan få dem att lösa ut. Ibland ser man sk “dipp-spikar” i handelsgraferna, och då är det lätt att misstänka att en stor aktör velat komma ur ett stort innehav mycket snabbt, eller att blankare försöker generera en dipp som har för avsikt att lösa ut mängder med stopp-loss. Då kan samma blankare sedan ligga och fiska upp alla aktier som säljs på de nivåerna.
Mitt råd är att du läser på mycket om stopp-loss och glidande stopp-loss, använder man dem rätt kan de vara mycket värdefulla. Använder man en enkel stopp-loss kan man “råka” göra mycket dåliga affärer när aktierna tar sig snabba kast och rekylerar upp snabbt efter en dipp.
Lycka till!!