Antalet blankade aktier ökade på stockholmsbörsen med över 24 miljoner nya aktier. Av dessa hamnade Swedbanks andel på över 5 miljoner. Det betyder att vi nu har nästan 32 (!!) miljoner blankade aktier i banken, vilket naturligtvis förklarar delar av fallet som aktiekursen utsatts för under de gångna veckorna. 32 miljoner aktier är snubblande nära rekordet från i mars 2009 där jag tror 36 miljoner aktier var utlånade som mest. Den stora skillnaden är dock att aktierna nu kostar mer än 300% mer än då. Värdemässigt är det alltså tre gånger så mycket pengar som ligger i blankade Swedbank-aktier. Det betyder att många aktörer förväntar sig en rätt usel rapport, eller att kursen ska dippa oavsett vad rapporten visar.

Tidigare uppgångar visar att kursen stiger ungefär 2 kr för varje miljon aktier som återköps. Undantaget är när kursen rusat ganska mycket, då brukar man kunna köpa tillbaka lite billigare eftersom fler blir benägna att ta hem sina kortsiktiga vinster.

Dippen idag, ner till 62:50, utnyttjade jag till att vikta om fler Vostok Nafta till Swedbank. Kanske var det sista gången man kunde köpa Swedbank för “nästan” 60 kr, eller inte… Det får framtiden utvisa.

Moody’s släppte idag sin syn på Lettland, vilket ungefär reflekterar vad alla vi Swedbankägare redan vet, nämligen  att situationen håller på att stabiliseras och att utsikterna för landet ser klart ljusare ut nu än för ett år sedan. Vidare ser man att de reala lönesänkningarna effektivt fungerar som en intern devalvering, precis som avsetts. Med tanke på att Estland tuffar på rätt bra redan, att nu Lettland ser ljusningar är det bara Littauen kvar i Baltikum som behöver få på pränt att landets ekonomi stabiliseras. Lettland är dock ett mycket litet land och inte av störst vikt för Swedbank. Som jag sagt tidigare, från förra kvartalsrapporten har absolut ingenting blivit sämre för Swedbank, snarare tvärtom.

Eftersom jag är långsiktig och numer extremt tungt viktad i banken hoppas jag på en bra rapport imorgon som kastar mycket ljus över kreditsituationen i Baltikum. Resultatet tror jag fortfarande landar kring ca -2 miljarder med 6 miljarder i reserveringar. Det enda som är av intresse är vad banken säger om framtiden, och de orden lär komma från VD’s ord (första sidan i rapporten eller presskonferens senare på dagen).