Som aktiesparare är förstås varje period med kvartalsrapporter extra intressant. Dels får man själv en chans att läsa om bolagens utveckling lite närmare och dels får man också höra uttalanden från ledningspersoner med insyn. Jag brukar själv försöka läsa rapporterna först och sedan lyssna på vad ledningen säger. Men i ärlighetens namn är det ibland rätt svårt när massmedia ofta hunnit kabla ut huvudragen långt innan man hinner bläddra sig fram till företagens hemsidor. Många bolag läser jag därför om i massmedia medan jag försöker läsa mig igenom rapporterna för de bolag jag är extra intresserad av. Tydligaste exemplet på detta är Swedbank där jag kvällen innan lägger fram rätt hemsida på datorskärmen för att sedan på morgonen läsa rapporten innan jag ens slår på TV:n eller läser affärspressen. Det sensate året har det i princip varit enda sättet för att kunna få en objektiv bild av banken.

Idag har jag inte hunnit läsa en enda rapport, men har ändå läst lite extra om två bolag: Electrolux och Sandvik.

Båda dessa bolag är intressanta ur ett långsiktigt placerarperspektiv. Inte i dagsläget, men säkert vad det lider när mina nuvarande innehav börjar nå rimliga värderingar. I synnerhet gillar jag Sandvik. Bolaget är inte bara mycket välskött, utan har produkter som både fascinerar mitt subjektiva intresse och är världsledande inom sitt segment. Dessutom verkar Sandvik inom miljö/teknik vilket bådar mycket gott för framtiden. Sandvik har de mest vitt skilda produkterna i sitt sortiment, samtidigt som man lyckas leverera världsklass i allt man gör. Senast är det området inom kärnkraft som verkar gå exceptionellt bra. Här har man tom kunnat nyanställa flera hundra personer i Sverige eftersom man ser en ökad efterfrågan. Enligt ledningen är orderboken dessutom fylld fram till och med 2015.

Jag var på vippen att skriva ett inlägg igår om att jag trodde att Sandvik kunde överraska marknaden med sin rapport, men något sa mig att det var att sticka ut hakan lite för tidigt. Sandvik som bolag är extremt cykliskt, nästan supercykliskt (tillverkar man världsledande produkter som håller hög kvalitet finns det nog skäl att tro att de som behöver produkterna kan skjuta lite extra på den stora investering det ofta handlar om). Icke desto mindre tycker jag att både rapport och VD’s guidning för framtiden ser lovande ut.

Jag är inte redo att göra någon större investering i Sandvik ännu, men det är definitivt ett av bolagen jag vill ha i min långa portfölj vad det lider.

Electrolux är ocskå ett välskött cykliskt bolag som är beroende av att nya hem byggs och att människor är villiga att byta ut sina gamla produkter. Till skillnad mot Sandvik tycker jag inte att Electrolux’ produkter är speciellt “upphetsande”, men vad spelar det för roll om man bara vill tjäna pengar? Men nej, jag kommer inte köpa några aktier i Electrolux. Jag tycker däremot ändå att det är kul att följa bolaget då det ger en liten fingervisning om var vi befinner oss i konjunkturen. Att Electrolux nästan lever upp till förväntningarna i dagens rapport blir således ett ytterligare tecken på att vi går mot ljusare tider och ger mig vatten på min kvarn om att det fortfarande är rätt att ligga 100% i aktier och att tillfälliga dippar är just tillfälliga. Ännu finns det ingen makrodata som pekar på att något skulle ha blivit sämre. Att tillbakadragandet av stimulanspaketen världen över skulle ge fog nog för att kliva av marknaden tror inte jag på. Aktier ska man investera i på lång sikt, och då har man fortfarande en mycket stor uppgång framför sig, som jag ser det.