De kinesiska åtstramningarna visar tydligt hur snabbt akitemarknaden prisar in förändringar. Börserna i Asien har fallit ganska kraftigt och det är klart att man frågar sig minst två saker:

1. Hur länge ska det fortsättta?
2. Hur drabbade kommer vi att bli?

Det är förstås omöjligt att svara på någon av dessa frågor, även om det hade varit väldigt intressant. Just nu är det lätt att tro att det enbart varit Obama’s ord som påverkar börserna negativt de senaste dagarna, men jag undrar om det är så enkelt. Förmodligen ger Kina ett avtryck i osäkerhet som sprider sig till alla investerare.

Efter att blankningen ökat de senaste veckorna börjar nu blankningstakten åter att minska. Det är förstås ett tecken på att fler och fler anser att vi närmar oss slutet av denna “sättning” om man nu kan kalla det för det. För Swedbanks del ökade dock blankningen vilket man också kan tro när man ser kursutvecklingen. I mina ögon saknar den senaste dippen substans och jag ser alltjämt fram emot att läsa rapporten den 9:e februari.

Jag har fortfarande en hel del medel som jag skulle kunna skifta om raset fortsätter, något jag absolut inte är främmande för. Vis av erfarenhet vet jag att jag ofta är lite för snabb på avtryckarfingret och tänkte därför vänta lite extra länge denna gång. Swedbank är nu nere på eget kapital och handlas till väldigt låga förväntningar för 2010. Det har hittills inte varit någon bra eller dålig affär att skifta från LUMI till Swedbank då båda i princip rasat lika mycket. Däremot har Vostok Nafta faktiskt hållt emot lite bättre. Vi får väl se om nedgångarna i Kina kan fortsätta påverka metallaktierna. Det ser hur som helst ut som om även denna dag kommer att gå i moll.