Tags

Varje år ges två tillfällen att omvandla sina preferensaktier till a-aktier. Enda kravet är att man måste omvanlda alla aktier i samma depå vid samma tillfälle. Man kan alltså inte bara omvandla halva sitt innehav. Dessutom tar hela processen ca 2v under vilken tid du alltså inte kan handla med aktierna.

Sist det begav sig, i augusti, omvandlades ca 39 miljoner aktier. Som jag ser det finns det bara ett skäl till detta: Att den som omvandlar aktierna vill bli av med dem på den “öppna” marknaden, dvs på börsen. Eftersom omsättingen är markant högre i a-aktien är det lättare att sälja ut stora mängder a-aktier. Gör man samma sak med preferensaktien kommer man trycka ner kursen något ohyggligt.

Ett sammanträffande från senast är att Folksam i runda slängar sålt ut ca 40 miljoner aktier. Det var den utförsäljningen som satte press på kursen från 66 kr hela vägen ner till 35 kr. Om detta stämmer, att det var Folksam som konverterade många pref till a för att sedan sälja dessa så innebär det att de endast kan ha preferensaktier, annars hade de inte behövs konvertera dem. Det påståendet lär dessutom stämma. Därmed är det lätt att tro att de allra flesta preferensaktieägaran har köpt sina aktier för att sitta på dem, varför det inte lär bli en lika stor konvertering denna gång.

Vi som äger preferensaktien ska dock vara glada för att andra vill konvertera sina preferensaktier. Det gör att det blir färre preferensaktier kvar och därmed blir sannolikheten att få maximal utdelning på 4:80 kr desto högre.