Tags
Varje år ges två tillfällen att omvandla sina preferensaktier till a-aktier. Enda kravet är att man måste omvanlda alla aktier i samma depå vid samma tillfälle. Man kan alltså inte bara omvandla halva sitt innehav. Dessutom tar hela processen ca 2v under vilken tid du alltså inte kan handla med aktierna.
Sist det begav sig, i augusti, omvandlades ca 39 miljoner aktier. Som jag ser det finns det bara ett skäl till detta: Att den som omvandlar aktierna vill bli av med dem på den “öppna” marknaden, dvs på börsen. Eftersom omsättingen är markant högre i a-aktien är det lättare att sälja ut stora mängder a-aktier. Gör man samma sak med preferensaktien kommer man trycka ner kursen något ohyggligt.
Ett sammanträffande från senast är att Folksam i runda slängar sålt ut ca 40 miljoner aktier. Det var den utförsäljningen som satte press på kursen från 66 kr hela vägen ner till 35 kr. Om detta stämmer, att det var Folksam som konverterade många pref till a för att sedan sälja dessa så innebär det att de endast kan ha preferensaktier, annars hade de inte behövs konvertera dem. Det påståendet lär dessutom stämma. Därmed är det lätt att tro att de allra flesta preferensaktieägaran har köpt sina aktier för att sitta på dem, varför det inte lär bli en lika stor konvertering denna gång.
Vi som äger preferensaktien ska dock vara glada för att andra vill konvertera sina preferensaktier. Det gör att det blir färre preferensaktier kvar och därmed blir sannolikheten att få maximal utdelning på 4:80 kr desto högre.
ilias said:
Hallå!!
Vad är det som händer??+
bra rapport från Goldman och ändå faller bankerna i USA som stenar i havet!!!
Tror du ska detta påverka Swedbank och svenska banker??
Bankerna i USA gick ner pga Obamas förslag…..
Vad tror ni??
Nils Sjöholm said:
Tyvärr tror jag att det kommer att påverka de svenska bankerna också, även om det känns helt obefogat. Det var de amerikanska bankerna som satte oss i skiten och det är självklart att de ska ta den största smällen. Samtidigt har USA ett mycket större behov av att stävja liknande händelser. I Sverige var det länge sedan vi hade en så stor ekonomisk kris och även nu ser det ut som om farhågorna är långt ifrån att besannas. Borg sa senast idag att det helt plötsligt ser ut som om de svenska bankerna är väldigt väl kapitaliserade ur ett internationellt perspektiv.
Jag tror det sticker extra mycket i ögonen på de amerikanska politikerna, och folket, att bankerna som satte alla i skiten nu har vänt på steken och gör enorma vinster igen. Det alla missar i diskussionerna är att bankerna klarar detta för att de är centrala spelare i systemet. Inget fungerar utan bankerna och när allt vänder är de självklart med och tar sin del av kakan. Hur ska man kunna vända en lågkonjunktur till högkonjunktur utan att gynna bankerna. Det är bra att Obama tar i och sätter gränser, men man får också vara försiktig eftersom Wall Street har förmågan att kapsejsa hela räddningen igen. Redan nu reagerar marknaden mycket negativt mot Obama och det är bara en försmak av vad som kan hända om inte politikerna ser upp. Jag undrar fortfarande om politikerna hade låtit Lehman gå omkull om de vetat vad följderna blev.
Men en sak som är säker är att det går att profitera om den svenska börsen dras ned. Då blir det samma situation som tidigare, en allt för nedpressad sektor. Denna gång kommer dock inte Swedbank att rasa som ett korthus. Däremot lär råvaror ta stryk vilket kan ge fina omviktningsfördelar.
Jag kommer att vara långsammare i mina försäljingar denna gång, dessutom kommer jag fortsätta att ligga 100% i aktier. Men jag utesluter inte att jag säljer en del Swedbank för att vikta om mot t.ex. Boliden eller LUMI om dessa tar mycket stryk. Med eller utan Kina är råvarorna på sikt, 5-10 år, extremt undervärderade. Vad som händer på några månaders sikt kommer inte att förändra den bilden.
Ilias said:
Jag tror inte att politikerna skulle låta lehman gå i konkurs ifall de visste vad som skulle hända..
men iofs man vet inte vad de har tjänat vid sidan om genom att låta lehman o andra gå i konkurs…
börsen ser ut att stå emot fallet än så länge..
boliden har gått ner i ett par dagar nu… jag ökar nog där ifall den fortsätter gå ner skall nog öka i Swedbank också ifall den “rasar”.
Mvh / Ilias
Nils Sjöholm said:
Ja nu kan man inte säga att Swedbank står emot. Men lägger man ihop de tre senaste dagarna så blir fallet mot OMX inte lika bedrövligt i alla fall. Har svårt att se hur kursen skulle kunna hållas nedtryckt hur länge som helst. Förr eller senare får vi badbollseffekten. Sit tight och inte för belånad så går det bra även genom denna dipp.