Börsen backar ganska kraftigt idag med tanke på att det inte har postats några särskilt omvälvande nyheter. Förmodligen beror det på en del vinsthemtagningar före rapporterna. Man kan också tro att nedgångarna i t.ex. Kina motiveras som argument för oroligheten på börsen.

Citigroup levererar ett resultat om -34 cent/aktie, i linje med förväntningarna. Snart kommer fler amerikanska bankrapporter och det ska bli intressant att höra vad de har att säga. För svensk del backar bankerna ganska kraftigt, samtidigt är omsättningen måttlig till normal och jag tror inte det har så mycket med bolagsspecifika nyheter att göra.

Senaste veckan kan man konstatera att utlåningen av aktier ökade kraftigt i alla svenska banker utom Swedbank. Där var det en minst sagt moderat ökning om dryga 300.000 aktier. Trevligt för omväxlings skull.

Lettlands Finansinspektion konstaterar att de svenska storbankerna tappat totalt 11 miljarder i kreditförluster för 2009. Detta är klart mindre än väntat och bådar mycket gott tycker jag. Förvisso har Swedbank en ganska stor kaka i Lettland, men även om halva potten hamnar på dem allena, dvs 5.5 miljarder, har man allareda tagit 20 miljarder i förluster varav endast 2 miljarder är realiserade. Det skulle innebära att man kan ta ytterligare 12.5 miljarder bara på de reserveringar som gjorts hittills. Lägg därtill att marknaden väntar sig ett nollresultat för 2010 vilket innebär att banken räknas svälja minst 10 miljarder till i förluster under 2010. Banker ser uppenbarligen ut att gå från klarhet till klarhet och med detta bör värderingen så sakteligen komma ikapp bolaget. Glöm ej heller att bankens riskchef för Baltikum, Bronner, själv äger minst 80.000 aktier i bolaget, alla köpta under 2009 om jag minns rätt.