Efter senaste kvartalsrapporten från Nokia sjönk aktien som en sten. Ibland verkar det som om marknaden bara inte vill se till möjligheterna, utan bara fokusera på problemen. När i princip hela börsen vände träffade Nokia botten, flera gånger om. Nu är dock mycket av sparåtgärderna tagna och kanske inser folk hur otroligt nedtryckt kursen är. Det går inte längre att skylla på att premiumsegmentet är förlorat, för det är ju ändå inte där Nokia har sina kunder. De hade en stor del av dessa kunder, men vad spelar det för roll om hela Indien och andra tillväxtländer vill ha billiga telefoner?

De senaste dagarna har kursen fått sig en skjuts och det skulle inte förvåna mig om det nu är lite mer långsiktig syn på företaget som gör att folk vågar gå in igen. Detta är definitivt en aktie att hålla ögonen på. Jag sitter still med mina nästan värdelösa warranter i dagsläget. De ha lösen på 120 kr i juni 2010. Kanske låter det avlägset idag, men jag ger inte upp… jag tror de kan återhämta sig… Hade jag inte haft så många vore det förstås nu man skulle köpa dem.

Håll koll på hur bolag som t.ex. Millicom går för att avgöra om de billiga telefonerna verkar sälja. Millicom verkar i tillväxtländerna och hela syftet med Millicom var från början att ge även de “fattiga” tillgång till moderna kommunikationsmedel. Åtminstone om man tror Sophie Stenbecks ord om sin far. Genom att studera hur bolag som Millicom expanderar kan man dra slutsatser om hur många nya abbonemang som öppnas. I tillväxtländerna kan man dessutom vara ganska säker på att det är Nokia-modeller som säljs och inte Apple.

Jag minns än idag Svanbergs kommentarer om Kina och Indien: “Varje månad öppnas det mellan 6-8 miljoner nya abbonemang i vart och ett av dessa länder”. Det ger oss en liten signal om hur mycket mobiler som kommer att säljas framöver. Att tro att det bara vore prestigemobiler som Apples iPhone som säljs där, eller att det bara är en tidsfråga innan Apple tar över även dessa länder vore naivt, mycket naivt, att tro.

Med detta sagt måste jag bara säga att min iPhone är en av mina bästa ägodelar, och det kommer att dröja länge innan jag byter till någon annan modell. I mitt kompisgäng var jag först ut med att skaffa en iPhone, då blev jag häcklad av dem alla där de satt och pekade i sina smartphones. Idag har nästan alla av dem en iPhone. Det finns med andra ord skäl att tro att även Apple kommer att gå bra i framtiden.