Med facit i hand var timingen i BEF idiotisk. Men det kunde ju ingen veta då. Men jag tror precis som många andra att alla råvaror, även vete, socker, majs etc kommer att raka i skyn vad det lider. Mat kommer alltid vara något folk är beredda att betala för, och med dagens klimatförändringar, orkaner, torka etc så lär det bli begränsningar i hur mycket som kan produceras vid varje givet tillfälle. Varje gång det blir en förstörd skörd någonstans kommer priset att drivas upp. Gör man som BEF, lagrar i lador, kan man kanske öka sina inkomster även om det då blir något skralt år emellanåt. På sikt tror jag på VD Brilioth som säger att BEF kommer att bli vad Gazprom en gång var för Vostok Nafta, dvs ett extremt dominerande innehav.

Jag tror generellt att minnet hos folk är kort. Prisnivåerna tror jag kommer att nå tidigare nivåer fortare än kvickt. Skälet är att sålänge det finns folk med jobb och som har disponibla inkomster så kommer det finnas en vilja att konsumera. Det är först när en global kris drabbar precis alla som vi ser en deflation i samhället. Som det är nu kommer priserna i ett första skede att återgå till vad de var innan krisen, därefter kommer den givna inflationen att driva upp priserna, därtill lär det tillkomma inflation som följd av att den globala penningmängden ökat markant i och med krisen. Därmet ska man nog inte bli förvånad om både majs, socker, vete, olja och bensin snart kostar mer än tidigare toppnoteringar. Alla dessa gynnar Vostok Nafta.

Så snart värderingen i Swedbank är fullgod eller mindre än 4-5% kommer jag att vikta om portföljen till bolag med likvärdig direktavkastning. Ett bolag jag tittar lite extra på redan nu är Axfood. De har bra utdelning och lär tjäna pengar i många år framöver oavsett konjunkturen. Ser man på Warren Buffet’s innehav så har han en stor post inom just livsmedel.