Imorgon är det julafton även om det verkar som om blankarna i Swedbank tagit ut sin julafton lite i förskott. Kursen har droppat från 77 till 69 på inga nyheter alls, liksom den steg från 64 till 77 på samma avsaknad av nyheter. Blankningen ökar och i dessa tider när volymerna är toklåga ser förstås blankarna åter en billig chans att sälja ut småspararna som hängivet sitter framför skärmarna istället för att ta semester och umgås med familjen. Positivt är dock att både ENS och SHB köper väldigt stora mängder på dessa nivåer.

Den senaste tiden har Fabege fått mycket uttrymme i media. Många hävdar att bolaget är klart undervärderat även inklusive de tvistebelopp som kan tänkas hamna på bolagets balansräkning.  Helt klart är i alla fall att pressen inte alls blivit så stor i Stockholm som många trodde. Vakansgraden är inte alls så hög som man gissat att den skulle bli och hyrorna har inte heller de sjunkit nämnvärt. Tvärtom ser det nu ut som om kunderna får slåss om de kontrakt som finns. Det påminner mig om en intervju jag läste med Stefan Persson för några månader sedan, mitt under den värsta turbulensen. Stefan Persson menade att han inte alls var orolig för krisen och de effekter den skulle få. Självklart skulle försäljningen minska och vinsterna likaså, men det skulle vara en övergående fas som kanske rent av också kunde föra något gott med sig. På  frågan om vad för gott detta kunde var svarade Stefan Persson att HM i och med denna kris har en utmärkt position att knyta upp sig på de bästa lokalerna under en extra lång tid för en väldigt mycket billigare peng.

Den som har pengar när alla andra saknar pengar, och den som har modet att gå mot strömmen när alla andra springer med vargarna kan göra mycket bra affärer. Såväl stora företag som HM som små privatsparare som Du och jag.