Efter att det uppdagats att Swedbank haft en exponering om ca 85% mot en enskild kund hotar nu Ukraina med att kasta ut Swebank ur landet. Åtminstone låter det så om man läser DI.se som inte nog med att de publicerade denna nyhet för över en timme sedan nu har ompublicerat den så att den hamnar överst bland tillkomna artiklarna, och detta utan att artikeln innehåller några som helst nyheter sedan första publiceringen. Fy skäms Di. Men föga förvånande.

Visst låter 85% mycket och jämför man med den lagstadgade gränsen om 25% är det förstås rent förkastligt. Den som ansvarar för detta bör rimligtvis ha fått sparken för länge sedan. Dock förtäljer inte nyheten om exponeringen verkligen varit så hög som 85% hela tiden. Det låter ju märkligt att ingen skulle ha reagerat tidigare i så fall. Jag tror snarare det kan vara så att den minskade utlåningen i landet i kombination med att banken skrivit av enorma “tillgångar” nu gör att exponeringen ser markant högre ut.

Jag tror inte att Swedbank blir utkastade då det inte finns skäl för Ukraina att i detta läge, när ekonomin där ser ut att återhämta sig mer än någonsin (fonden FIM Ukrain har stigit över 35% de senaste 3 månaderna), kasta ut en kreditgivare. Självklart ligger det i allas intresse att banken sköter sina åtaganden, men steget till utkastning får anses mycket långt. I media framgår idag att Swedbank har en total utlåningom ca 1.8 miljarder i landet och i förhållande till den baltiska, och framförallt den svenska, exponeringen är detta knappast något som kommer att påverka bankens intjäningsförmåga.