Japan öppnade starkt nedåt men återhämtade sig, mycket tack vare annonserade stimulanspaket som snart ska sjösättas. Kinas ena index backade dock kraftigt på oro för den amerikanska återhämtnigen medan övriga börser verkade stänga kring oförändrat. Därmed stängningen på OMX något oviss. Det lär öppna nedåt, men frågan är ju om vi hittar anledningar att klättra efter den amerikanska statistiken.

Själv vill jag åter slå ett slag för att “sitta still” i båten. Den globala konjunkturen går trots allt från klarhet till klarhet och inget har egentligen blivit sämre den sanste tiden. Tvärtom pekar allt mot att vi som sämst går mot en lugnare och stabilare utveckling. Volatilitetsindex i USA har kommit ner kraftigt och närmar sig nu 20-strecket vilket är ett tecken på att börserna lugnat ner sig.

På kort sikt vet man som sagt aldrig hur börsen uppför sig men på lång sikt har vi långt kvar att vandra. Och visst blir man taggad av att höra personer som Melker Schörling säga att hans bolag minsann inte är fullvärderade idag, samt att det finns många andra bolag han sneglar på som fortsatt ser mycket attraktiva ut. Jag är beredd att hålla med honom. Alla pratar om den “globala” återhämtningen, och det ligger mycket i det, men det finns också många bolag som säkerligen kan fortsätta att gå mycket bra. Detta är väl ett skäl så gott som något att inte ha en allt för diversifierad portfölj. Stockpicking har gällt länge och det fortsätter således vara ett stabilt återommande tema.