Vi ska upp, vi ska ner, vi ska sidlänges… alla skriker att vi ska någonstans, för ingen vill stå still.

Senast i raden får Jon Jonsson, tidigare investeringschef på Carnegie och numera bloggaren bakom finansblogg.com massiv kritik för sin syn på börsen. Jag tycker det är oförtjänt. Alla har en röst och alla gör med dem vad de sjävla behagar. Om jag skulle opponera mig och kalla alla för dumskallar som har en annan åsikt än min egen skulle jag inte få något annat gjort om dagarna, framförallt inte ta hand om min dotter eller sköta mitt jobb.

Självklart är det svårt att veta var börsen ska den närmaste tiden. Det som gör det svårare är att den stigit så mycket på sistone. Men är det allena ett skäl till att stå utanför eller hoppa av? Ett av skälen till att överhuvudtaget kliva in tung på börsen var ju för att den var så lågt värderad sett över den närmaste 5-10 års cykeln. När det nu gått mindre än 1 år sedan botten skriker alltså alla att det är dags att kliva av?

Kortsiktiga vinster har säkert gjort vissa rika. Men i längden är det förstås en mer uthållig strategi som är vinnande. Jag vet inte längre vad jag tror om närtid, för jag har lärt mig att man inte vet ett smack om det. Men det jag helt säkert vet, är att många bolag kommer att stå extremt mycket högre om 5-10 år. Jag kommer inte behöva mina aktiepengar på minst 5-10 år.

Något man faktiskt kan säga, helt objektivt, är att det aldrig tidigare har varit så många som skrikit att vi ska krascha som det är nu, vilket råkar vara just som vi för första gången på över ett år börjar se lite reella tecken på ljusningar. Oavsett om ljusningarna kommer från stimulanspaket eller annat så förtar det ju inte att det är vinster till bolagen som genereras. Stimulanspaketen ämnar ju ändå bara att sätta igång kugghjulen igen och därigenom köpa staterna tid att bygga om sina system och hitta på något mer långvarigt stabilt.

Idag kom siffror från SCB som pekar på att arbetslösheten i landet gått ner (!!) från 8.3% till 8.1%. Inte mycket kan tyckas, men de gick ju ner!!!