Ena dagen upp, andra dagen ner, ena dagen på väg att ta slut, andra dagen inte etc… oljan har verkligen inflytande över börsen, våra liv och nyhetsflödet.

Att oljan under peaken kunde kosta 147 dollar, men under kraschen nästan 30 dollar säger ju en del om börsens drivkrafter, girighet och rädsla. Tänk att oljan som är så använd och något som alla är så beroende av kan diffa nästan 400% i pris från botten till toppen. Och vad än konstigare är: toppen på 147 dollar/fat lär spräckas i ett nafs så snart högkonjunkturen drar igång på allvar.

Bensinpriset toppade på ca 15:59 kr/l som högst, och var under kraschen nere på ca 9:57 kr/l som lägst. Inte samma diff direkt. Frågan sedan är varthän det kommer att barka. Hur dyrt ska det bli framöver?

Som många andra ting kan det vara bra att köpa lite olja eller besin-aktier så att man har något att trösta sig med när literpriset drar iväg. Numer är jag ju lycklig ägare till en XC90, T6:a med 272 hästar som bokstavligen sörplar bensin. Helt klart ett myckte gott incitament till att köpa Statoilaktier.