Som jag sa tidigare måste man kanske bestämma sig för vad man tror om börsens framtid:
 
1. Det kan komma fler ras som man bör positionera sig för
2. Man tror att börsen kommer att fortsätta hacka sig uppåt under flera år framöver
 
Om man tror på det första alternativet så bör man fortsätta ta hem korta vinster och aktivt vikta om portföljen varefter de olika innehaven faller och genererar större uppsida än andra innehav.
 
Själv tror jag på det senare alternativet. Jag tror dessutom att vi redan är ikapp en relativt riktig värdering utifrån förväntade vinster. Många företag har idag P/E-tal som man måste blicka förbi 2010 för att kunna motivera, i synnerhet verkstadsbolagen. Jag tror inte det är någon fara, jag tror exporten kommer igång på allvar ganska snabbt igen och därför kan man räkna hem värderingarna och eventuella ras lär utebli. Men de relativt höga värderingarna gör att det blir svårare att förutsäga kursrörelserna. I ett klart undervärderat bolag vet man ju att det går upp “ganska snart”. I ett relativt korrekt värderat bolag som ändå gör fina vinster kommer uppvärderingarna mer ryckigt. Just dessa ryck kommer att bli otroligt svåra att tajma varför det kommer att bli väldigt svårt att trejda kort utan att missa några tåg. Det är ju bevisat många gånger om att day-traders och swing-traders kan tjäna fint med pengar på en stabil volatil, eller, sjunkande börs. Det är dock väldigt få som klarar att slå en som placerar långsiktigt om börsen stiger under flera år. Så tror man att börsen ska upp under lång tid ska man alltså hitta fina och välskötta bolag som har potential att tjäna mycket pengar, köpa dessa och sedan bara sitta still till det att konjunkturen ser ut att vända nästa gång (om man har cykliska bolag vill säga).
 
Eftersom jag alltså letar bra innehav att sitta “lång” med letar jag efter bolag som fortfarande har bra potentialer till sina tidigare ATH, som är välskötta och som har någon form av trigger som kan göra att de tar sig långt förbi sina tidigare ATH. För att de ska sälja mer måste antingen efterfrågan på produkten öka eller priset på den underliggande varan öka. Ofta hänger det ihop då man sällan kan öka priset om det inte finns en efterfrågan.
 
I mitt fall tittar jag därför gärna på råvaror, bygg- och fastighetssektorn, marknader som har stor potential att växa (framförallt tillväxtmarknaderna). Nedan följer några exempel på vad jag menar:
 
Råvaror:
Metaller, Olja, Vete, Socker
Boliden, Lundin Mining, Alliance Oil, Vete- och sockercertifikat
 
Bygg-sektor:
Konstruktionsbolag, byggbolag, fastighetsbolag, teknik- och materialbolag
Peab, Skanska, NCC, Hufvudstaden, Kungsleden, Hexagon, SSAB
 
Tillväxtmarknader:
Brasilien, Ryssland, Indien, China, Stora delar av övriga Asien, Afrika och Sydamerika
BRIC-fonder, Vostok Nafta, Ryssland- Kina- och Indienfonder samt centralamerikafonder.
 
För tillfället är jag tungt viktad i Swedbank och har en mycket stor post i Vostok Nafta. Jag kommer snart sälja av delar av Swedbank för att köpa en stor post basmetaller också. Sedan kommer jag sitta still ett tag framöver. Jag kommer dock, så snart värderingen för Swedbank blivit rimligare, säg uppemot 90-100 kr, att sälja av delar av innehavet för att satsa på SSAB och Hexagon också.
 
Därmed kommer min slutgiltiga portfölj som sedan ska jobba av sig själv innehålla följande aktier:
1. Swedbank
2. Vostok Nafta
3. Lundin Mining
4. Boliden
5. SSAB
6. Hexagon
 
Andra aktier som mycket väl kan dyka upp i en långsiktig portfölj, men som kräver att ovan aktier först får rimliga värderingar, är följande:
Peab, Skanska, Kungsleden, Hufvudstaden, Axfood, H&M,.
 
Förutom min långsiktiga portfölj kommer jag även att ha ett mindre innehav korta aktier och kryddor, t.ex. warranter, ETF:er och certifikat i portföljen. Men dessa får vi återkomma till. I detta nu ville jag i första hand visa och motivera vilka huvudinnehav min “långa” portfölj kommer att ha.